12:43:01 29.03.2024
Stiri

VIDEO // DECORAT de Vladimir Putin pentru misiunile din Cecenia. DECONSPIRAT de jurnaliştii de investigaţie. Vezi cine este OFIŢERUL GRU care l-a otrăvit pe Serghei Skripal

Știri 28.09.2018 09:30 Vizualizări1467 Autor: Ziarul National
VIDEO // DECORAT de Vladimir Putin pentru misiunile din Cecenia. DECONSPIRAT de jurnaliştii de investigaţie. Vezi cine este OFIŢERUL GRU care l-a otrăvit pe Serghei Skripal


Unul dintre suspecţii căutaţi pentru atacul cu noviciok asupra fostului spion Serghei Skripal, cel care foloseşte identitatea „Ruslan Boşirov”, ar fi un ofițer GRU care a primit în 2014 cea mai înaltă distincţie de stat în serviciul militar: erou al Federaţiei Ruse. Potrivit siteului bellingcat.com, unul dintre asasinii căutaţi de serviciile britanice ar fi colonelul Anatoli Cepiga, care a activat în Brigada 14 Speţnaz, fiind decorat de Putin pentru eforturile de „menţinere a păcii”. Dacă se confirmă, această dezvăluire, ar putea declanşa un seism în diplomaţia mondială.

Ministrul britanic al Apărării Gavin Williamson a declarat că „adevărata identitate" a unuia dintre cei doi suspecţi în cazul atacului neurotoxic din Salisbury a fost dezvăluită, confirmând relatările presei, potrivit cărora este vorba despre un colonel rus, relatează site-ul agenţiei Reuters.

„Adevărata identitate a unuia dintre suspecţii din Salisbury s-a dovedit a fi un colonel rus. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care lucreză la acest caz", a declarat Williamson.

„Un site de jurnalism de investigaţie a publicat o anchetă în care susţine că ar fi aflat identitatea reală a unuia dintre ofiţerii de informaţii ruşi suspectaţi de otrăvirea lui Serghei Skripal”, scrie prudent bbc.com, citat de gandul.info. „Grupul Bellingcat susţine că suspectul cunoscut ca fiind Ruslan Boşirov este de fapt colonelul Anatoli Cepiga. Oficialii britanici nu au comentat. BBC înţelege că nu există nicio dispută în privinţa identificării. Anchetatorii britanici au spus că dl Boşirov era ofiţer de informaţii rus”, mai notează agenţia.

BBC tratează ştirea în fraze scurte şi seci, din care rezultă că, de fapt, investigaţia publicată de bellingcat.com confirmă suspiciunile formulate de anchetatorii şi preluate de Guvernul britanic, care a susţinut că cei doi atacatori erau ofiţeri sub acoperire pentru serviciul militar rus, GRU.

„Rusia a negat mereu acuzaţiile, iar preşedintele Vladimir Putin a declarat că suspecţii erau civili”, mai scrie BBC. Reamintim că fostul spion Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi de Noviciok în martie, anul acesta. Perechea a supravieţuit, dar Dawn Sturgess - o femeie care nu avea nici o legătură cu acest atac - a murit în iulie, după ce a fost expusă la aceeaşi substanţă.

„Bellingcat a reuşit să confirme identitatea reală a unuia dintre cei doi ofiţeri. Suspectul care foloseşte identitatea "Ruslan Boşirov" este, de fapt, colonelul Anatoli Cepiga, un ofiţer GRU decorat cu cea mai înaltă distincţie de stat a Rusiei. După ce Bellingcat a publicat investigaţia, mai multe surse din apropierea anchetei au confirmat identitatea suspectului”, scriu jurnaliştii de la bellingcat.com.

Această constatare, continuă investigatorii, elimină orice îndoială că cei doi suspecţi erau de fapt ofiţeri ruşi care operează într-o misiune guvernamentală clandestină.

„Deşi civilii din Rusia pot, în general, deţine mai mult de un paşaport, niciun ofiţer civil - sau chiar un ofiţer de informaţii într-o călătorie în scop personal - nu poate trece frontiera de stat sub o identitate falsă. Această descoperire evidenţiază, de asemenea, amploarea riscului asumat de diplomaţia rusă, prin eforturile depuse pentru a proteja identitatea ofiţerilor. Preşedintele Putin a declarat public că „Boşirov" şi „Petrov" sunt civili. Având în vedere faptul că preşedintele Vladimir Putin înmânează personal, în mod tradiţional, distincţia de erou al Federaţiei Ruse, este foarte probabil ca Putin să fi cunoscut identitatea colonelului Cepiga, dat fiind faptul că foarte puţini de ofiţeri primesc această distincţie”, adaugă bellingcat.com.

Anatoli Vladimirovici Cepiga, se mai arată în investigaţie, s-a născut la 5 mai 1979, în satul din Nikolaevka, în partea de est a ţării, în apropierea graniţei dintre Rusia şi China. La vârsta de 18 ani, el s-a înscris la o şcoală militară la doar 40 de kilometri de la domiciliu, la una dintre forţele de pregătire a elitei din Rusia pentru comandanţii marini şi ofiţerii Speţnaz.

„Anatolii Cepiga a absolvit cu onoruri Academia Far-Eastern Military Command în 2001. El a fost apoi desemnat pentru a servi în Brigada 14 Speţnaz din cel mai îndepărtat oraş rusesc din Khabarovsk, una dintre unităţile de elită Speţnaz sub comanda GRU. Unitatea Cepiga a jucat un rol-cheie în cel de-al doilea război din Cecenia şi a fost de asemenea observată în apropierea frontierei ucrainene la sfârşitul anului 2014.

De-a lungul misiunii sale la Brigada 14 Speţnaz, colonelul Cepiga a fost trimis de trei ori în Cecenia. Operaţiunile specifice în care a fost implicat nu sunt cunoscute; cu toate acestea, un site web din Orientul informează că a primit peste 20 de premii militare în cursul serviciului său.

Având în vedere gradul său actual de colonel, ca ofiţer GRU care operează clandestin, este plauzibil că între timp a absolvit Academia Diplomatică Militară, cunoscută şi sub denumirea de "conservatorul GRU", la Moscova.

În decembrie 2014, colonelul Cepiga a fost distins cu cea mai înaltă distincţie de stat a Rusiei, erou al Federaţiei Ruse. Acest premiu este acordat personal de către preşedintele Rusiei”, mai scrie bellingcat.com..


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md