FAO susține Republica Moldova în modernizarea sectorului agricol

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) va susține în continuare Republica Moldova în modernizarea sectorului agricol și în dezvoltarea unei agriculturi durabile și competitive. Despre aceasta au discutat, astăzi, la New York, directorul general al FAO, José Graziano da Silva, în cadrul întrevederii cu premierul Pavel Filip.

Prim-ministrul a apreciat suportul oferit de FAO în diminuarea consecinţelor provocate de secetă, inundații, dar și în pregătirea producătorilor autohtoni pentru a face față cerințelor pieței UE. Pavel Filip a menționat că agricultura este un sector important al economiei naţionale, unde activează aproximativ 25% din populaţia țării, iar FAO este un partener de încredere al Guvernului în dezvoltarea acestui domeniu.

„Ne dorim să modernizăm agricultura, să folosim tehnologii performante și aici suportul FAO este foarte important pentru noi”, a subliniat Pavel Filip.

Premierul a spus că vinificatorii din țara noastră au trecut prin încercări grele, când Federația Rusă a impus embargou la exportul de vinuri moldovenești, dar această decizie a avut și efecte pozitive. Astăzi, calitatea vinurilor moldovenești a crescut semnificativ și acestea sunt cu succes exportate pe piața UE.

Totodată, Republica Moldova a solicitat creșterea cotelor de export pe piața europeană pentru struguri și mere, care sunt apreciate pentru calitatea lor.

José Graziano da Silva, care a vizitat țara noastră, s-a arătat impresionat de plantațiile vinicole, vinăriile, dar și vinurile moldovenești de o calitate foarte înaltă. Oficialul a declarat că Republica Moldova a fost selectată în calitate de stat prioritar pentru asistenţa FAO și va beneficia în continuare de sprijin în domeniile: creșterea competitivității sectorului agricol, promovarea agriculturii durabile şi a dezvoltării rurale.

La finalul întrevederii, premierul Pavel Filip l-a invitat pe José Graziano da Silva să viziteze țara noastră, pentru a vedea schimbările care s-au produs în sectorul agrar.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.