/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Expulzare cu iz politic? Democrații au refuzat crearea unei comisii, la propunerea liberalilor

missing
27 septembrie 2018, ora 19:34

Eu am fost președinte de parlament și președinte interimar. Și eu știu că astfel de probleme nu trec pe lângă conducere. Îmi fac cruce, dacă nu mă credeți”, Mihai Ghimpu, președinte PL.

Propunerea de a crea o comisie parlamentara cu participarea deputaților din toate fracțiunile i-a lăsat rece pe democrați. Asta chiar dacă liberalul Mihai Ghimpu și comunistul Vladimir Voronin i-a acuzat direct ca expulzarea profesorilor turci a fost total ilegala, fiind de fapt un târg politic intre cele doua state.

Este un târg făcut între nepreședintele nostru și al vostru cu președintele Turciei Erdogan, de aceia corect ar fi, dacă nu vă temeți și este legal să formăm această comisie de anchetă câte un reprezentant din partea fracțiunii”, Mihai Ghimpu, președinte PL.

Luând în calcul că imaginea Republicii Moldova a fost graf afectată pentru a a depăși această problemă, pentru a răspunde la întrebările de bază organizarea acestei comisiei de Anchetă este foarte importantă”, a declarat Iurie Țap, deputat PLDM.

Acest liceu activează în Moldova în jur de 30 de ani și așa probleme nu am avut și acum noi interese meschine că trebuie să repare președinția, ca de 10 ani se screme și nu a putut face nimic, alții le trebuie alte chestii cu turcii să hotărască”, Vladimir Voronin, lider PCRM.

Președintele nu are absolut nimic cu SiS-ul. Vrem sa fim informați corect despre acest subiect care a trezit într-adevăr reacția în societate”, Vlad Batrâncea, deputat PSRM.

„Vreau să-i spun lui Batrancea că în zadar s-a aprins. Nu l-am avut în vedere pe Dodon președinte. Că nu e Dodon Președinte.Președintele Republicii Moldova este Vlad Plahotniuc. Ce te-ai înflat așa tare”, Mihai Ghimpu, lider PL.

Andrian Candu a sărit imediat în apărarea nașului său, liderul PD, Vlad Plahotniuc, declarând că ultimul îi va răspunde lui Ghimpu, fără a preciza însă cum.

„Domnul Plahotniuc nu-i să vă dea replică. O să găsim o modalitate s ava răspundă. O s-ai transmitem. O s ava transmit mesajul pe urmă”, Andrian Cându, președinte Parlament.

Propunerea opoziției parlamentare nu a fost introdusă pe ordinea de zi. Nici audierea șefilor SIS și Biroului Migrație și Azil nu a trecut de democrați. În același timp membrii organizației Amnesty Internațional” bat alarma. Ei spun că în situația celor șapte profesori de la Orizont s-ar putea afla și alți aproape 50 de cetățeni turci din Moldova.

Există probabilitatea mare să mai fie deportați încă 48 de persoane care au pașaport turc. Aceștia nu sunt de la liceul Orizont. Dar deja din alte domenii de activitate. Când mai exact se va întâmpla aceasta noi nu cunoaștem. Probabil până la vizita președintelui Turciei din Republica Moldova. Probabil că sunt oponenții actualului președinte al Turciei. Ei sunt din diferite domenii. Au businessuri aici deschise”, Cristina Pereteatcu, director executiv „Amnesty International”.

Expulzarea celor șapte profesori turci a provocat un val de critici atât externe cât și interne. Cazul a ajuns deja la CEDO, iar mai mulți oficiali s-au arătat dezamăgiți de felul în care au reacționat autoritățile de la Chișinău. În replică, guvernarea susține că expulzarea celor șapte profesori turci a avut loc absolut legal, aceștia fiind implicați într-o organizație islamistă. Cei șapte profesori activau la liceul Orizont, liceu în care și-au făcut studiile inclusiv copiii premierului Pavel Filip și unul dintre fii președintelui Parlamentului, Andrian Candu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram