‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducătorii de struguri vor beneficia de suport în identificarea noilor piețe de desfacere

Producătorii de struguri vor beneficia de suport în identificarea noilor piețe de desfacere

‹ adv ›
‹ adv ›

În acest an, colectarea strugurilor și producerea vinului a început cu 10-15 zile mai devreme datorită condițiilor favorabile. Astfel, recoltarea a demarat înainte de a fi asigurate condiții pentru comercializarea producției. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe cu producătorii, exportatorii și procesatorii de struguri din Republica Moldova, convocată de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, se arată într-un comunicat emis de Ministrul Economiei și Infrastructurii.

În cadrul discuțiilor a fost abordată în particular situația supraproducției din acest an, atât a strugurilor de masă, cât și a strugurilor tehnici. Printre soluțiile propuse a fost colectarea și prelucrarea strugurilor, prin distilarea de criză, în scopul depozitării ulterioare, efectuarea unei analize a capacităților de stocare și a volumului de struguri care urmează să fie expus pe piață, dar și susținerea producătorilor mici în crearea de asociații.

Chiril Gaburici a menționat că deschiderea de noi piețe pentru agenții economici atât pentru produse, cât și pentru servicii, este printre prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii.

„Ne facem griji pentru fiecare producător din Republica Moldova. Știu că nu e deloc ușor să fii antreprenor, mai ales în agricultură. Vom depune tot efortul pentru ca să găsim pârghiile necesare și să acordăm suportul necesar în identificarea piețelor de desfacere pentru fiecare antreprenor. De asemenea, discutăm câteva soluții, unele dintre ele pe termen lung. Suntem în perioada negocierilor Acordului de Liber Schimb cu China, contăm pe realizarea unor volume mari de producție către această destinație”, a notat ministrul.

Totodată, Chiril Gaburici a comunicat că va avea în cel mai scurt timp discuții cu reprezentanții băncilor din Republica Moldova, pentru a identifica soluții în creditarea micilor producători.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a asigurat producătorii și procesatorii de struguri din Republica Moldova de susținerea și deschiderea instituției pe care o reprezintă în soluționarea provocărilor întâmpinate de aceștia și va veni cu soluții concrete în cel mai scurt timp.

În perioada ianuarie – iunie 2018, exportul de struguri din Republica Moldova a crescut cu 32,1% comparativ cu 6 luni ale anului 2017. Republica Moldova furnizează struguri în România, având o pondere de 51,9% din total export de struguri, Federația Rusă – 35%, Belarus – 3,7%. Pentru exportul în UE, Republica Moldova beneficiază de contingentul tarifar de export de 10 000 tone anual de struguri. Pentru anul curent, contingentul tarifar a fost valorificat în proporție de 60% sau 5950 tone.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii