Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce au discutat Dodon și…

Ce au discutat Dodon și Kozak la Moscova

Foto: Facebook/Igor Dodon

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere la Moscova cu reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu R. Moldova, Dmitri Kozak. În urma discuțiilor, cei doi au făcut  publice scurte comentarii despre întrevedere, fără a oferi prea multe detalii despre convorbirea pe care au avut-o.

Potrivit șefului statului, în cadrul discuțiilor au fost abordate mai multe subiecte ce țin de starea și intensificarea raporturilor și colaborării moldo-ruse: „Am reiterat poziția mea personală că Republica Moldova trebuie să aibă drept obiectiv echilibrul politic și economic în relațiile sale cu țările din Vest și cele din Est. Am discutat în detalii situația din regiunea transnistreană și perspectivele evoluției dialogului în procesul de reglementare a diferendului transnistrean. Ne-am exprimat deschiderea de a contribui activ la măsurile de consolidare a încrederii şi de menținere a unui dialog permanent între reprezentanții ambelor maluri ale Nistrului”.

De cealaltă parte, Dmitri Kozak a menționat că atât partea rusă, cât și cea moldovenească, demonstrează dorința de a coopera și de a extinde această cooperare.

„Partea rusă a Comisiei interguvernamentale este pregătită să reia activitatea deplină cu R. Moldova pentru a rezolva toate problemele care au apărut. Suntem pregătiți pentru o restaurare completă a relațiilor cu R. Moldova, dar pe o bază reciproc avantajoasă”, a declarat Kozak, scrie TASS.

Potrivit expertul în problema transnistreană Alexandru Zubco, discuțiile dintre cei doi ar putea prezenta un motiv de îngrijorare pe termen lung.

„Trebuie să pornim de la faptul că este clară ținta discuțiilor a acestor trei reprezentanți (Igor Dodon, Dmitri Kozak și Vadim Krasnoselski). Cunoaștem că sunt promovate tendințele Kremlinului, atât prin administrația de la Tiraspol, cât și prin unele forțe politice de la Chișinău. Cum poate afecta acest lucru interesele naționale? Trebuie să vedem aici o altă componentă, pentru că R. Moldova și-a asumat vectorul european, care, desigur, este valabil până la un nou legislativ, care ar putea zice că interesele naționale s-au schimbat”, susține Alexandru Zubco.

Aceasta este cea de-a doua întâlnire dintre Igor Dodon și Dmitri Kozak, după numirea acestuia în funcția de reprezentant special al Kremlinului pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu R. Moldova.

Anterior, în iulie curent, șeful statului menționată că în 2003 țara noastră a ratat posibilitatea rezolvării problemei transnistrene. Cât privește planul lui Kozak, Dodon a menționat atuncică nu știe dacă acesta este actual, or lucrurile s-au schimbat foarte mult între timp.

Numele lui Dmitri Kozak este legat de planul de reglementare a conflictului transnistrean, din 2003, cunoscut drept „Memorandumul Kozak” sau „Planul Kozak”. Planul viza constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric și staționarea trupelor rusești pe teritoriul R. Moldova pentru încă 20 de ani (până în 2023).