Majoritatea parlamentară nu vrea să discute despre legalitatea expulzării a cetățenilor turci. Deputații au refuzat crearea comisiei de anchete și audierea SIS-ului

41149271_1544267592341502_2341805698096037888_n-1280×720

Fracțiunile Partidul Liberal și PLDM au propus constituirea unei comisii de anchetă pentru verificarea legalității expulzării a celor 7 cetățeni turci, profesori și manageri ai rețelei de licee „Orizon”. Inițiativa nu a fost susținută de majoritate, astfel misiunea SIS-ului va rămâne în continuare un mister pentru cetățenii Republicii Moldova.

Mihai Ghimbpu, PL: „Pe 6 septembrie, 7 cetățeni turci au fost expulzați din Republica Moldova fără o explicație legală. A fost ea, dar una așa de ochii lumii. O parte din aceste persoane au solicitat de la autorități azil politic în Republica Moldova. Într-un comunicat de la SIS s-a spus că ei au fost suspectați că ar avea vreo legătură cu gruparea islamistă.”

„Când am fost la guvernare nu am auzit de așa ceva. Este un târg făcut de nepreședintele nostru și președintele vostru cu președintele Erdogan. Dacă nu mă temeți, hai să creăm o comisie de anchete în care să între câte un membru din fiecare fracțiune”,  a conchis Ghimpu.

Iurie Țap, PLDM. „SIS-ul și Biroul de Migrație și Azil au depășit cadrul legal.”

Vladimir Voronin, PCRM: „Susținem această inițiativă. Aceste persoane au activat în decurs de 30 de ani și așa probleme nu au apărut. Din cauza intereselor meschine, unuia îi trebuie să repare președinția că de 10 ani de zile se screme, altor le trebuie altceva să hotărască cu turcii. Trebuie să ne atârnăm foarte serios de ceea ce s-a întâmplat și să tragem concluzii ca pe viitor să nu să se repete această istorie.”

După eșuarea primei inițiative a PL și PLDM, fracțiunea liberalilor a trecut la a doua tentativă de a obține răspunsuri concludente pe marginea acestui caz și a solicitat audierea în plenul Parlamentului pe directorul SIS, Vasile Botnari, și directoarea Biroului de Migrație și Azil, Olga Poalelungi.

Însă și de această dată, majoritatea parlamentară nu a dorit să susțină apelul fracțiunilor politice (PSRM, PCRM, PL, PLDM) de a afla cine a stat la comanda acestei repatrieri forțate a profesorilor de la rețeaua de licee „Orizon”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente