Schimb de replici între membrii majorității parlamentare la începutul ultimei sesiuni a Parlamentului înainte de alegeri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prima ședință plenară din ultima sesiune a Parlamentului de Legislatura a XX-a a început cu tensiuni între membrii majorității parlamentare. Mai exact, un schimb de replici între președintele Parlamentului, Andrian Candu și deputatul popular-european Ștefan Creangă, președinte al Comisiei Economie, Buget și Finanțe, care și-a exprimat indignarea față de faptul că „Guvernul începe cu stângul” și nu a binevoit fie să se prezinte în plenul Parlamentului, fie să informeze din timp că nu va putea face acest lucru.

Totul a început de la proiectul hotărârii pentru aprobarea Raportului privind executarea bugetului de stat pe anul 2017. Astfel, Andrian Candu a propus amânarea acestui subiect pentru săptămâna viitoare, pentru că a fost informat că „o parte bună din Ministerul Finanțelor este plecată din țară”.

„Este regretabil faptul că Guvernul începe cu stângul, să vină să prezinte raportul de executare a bugetului pentru 2017, că este ce de spus, în comparație cu a doua jumătate a anului 2018 (?!). Am încercat să le facem o favoare, dar văd că dumnealor sunt mai preocupați de alte lucruri decât să vină în plenul Parlamentului. De aceea, eu propun să fie amânat pentru o perioadă nedeterminată, până coordonăm cu Guvernul”, a menționat Ștefan Creangă.

„Vreau să vă informez că ministrul Finanțelor se află la Washington în discuții cu Fondul Monetar Internațional. Dacă considerați că asta nu este o scuză bună și este o intimidare a Comisiei sau Parlamentului vă aparține această opinie”, a fost replica lui Andrian Candu.

La rândul său, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe a menționat că știe, „din presă”, unde se află ministrul Finanțelor, dar „era binevenit să cunoască și Biroul dinainte, până a propune acest subiect” pe ordinea de zi a Parlamentului. „Sper să facem o telefonogramă către Ministerul Finanțelor și dumnealor să decidă ziua când să vină în Parlament, pentru că Parlamentul e sub Guvern”, a mai menționat Ștefan Creangă.

Este de menționat că după Creangă, cu o propunere a venit și președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Raisa Apolschi.

„Dumneavoastră tot aveți obiecții față de Guvern?”, a întrebat-o Andrian Candu.

„Nu, eu sunt mai pacifistă”, a răspuns Apolschi.

„Da, noi cunoaștem”, a conchis Candu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...