21:34:51 23.04.2024
Stiri

Amnesty International Moldova: „Se vehiculează că ar urma să fie expulzați/deportați/ încă 48 de persoane de origine turcă din R. Moldova”

Social 27.09.2018 11:00 Vizualizări1667 Autor: Ziarul National
Amnesty International Moldova: „Se vehiculează că ar urma să fie expulzați/deportați/ încă 48 de persoane de origine turcă din R. Moldova”


Directoarea Amnesty International Moldova (AIM), Cristina Pereteatcu, susține că la ora actuală se vehiculează că ar urma să fie expulzați din R. Moldova cel puțin 48 de persoane de origine turcă, după modelul aplicat la 6 septembrie curent, când șapte profesori și manageri de la rețeaua de licee „Orizont” au fost reținuți, iar peste câteva ore expulzați în Turcia.

Citește: VIDEO, FOTO // TULBURĂTOR: Cum au fost ridicați angajații de etnie turcă ai rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova. Țipete, plânsete și intervenții în forță

„Vreau să vă spun că la ora actuală se vehiculează că ar urma să fie expulzați/deportați/sau nici nu știu cum să numesc acest lucru, încă 48 de persoane din R. Moldova. Acestea ar fi persoanele aflate pe „o listă neagră” care nu sunt numai de la liceul „Orizont”, dar desfășoară și alte activități în R. Moldova. Dar toți sunt de naționalitate turcă și nu sunt agreați de regimul lui Erdogan. Partea proastă este că guvernarea a creat un precedent foarte periculos. Din moment ce ai creat un precedent, ai văzut care este reacția, dar în același timp ai văzut că se poate, din păcate există o teamă că astfel de abuzuri pot fi aplicate și cetățenilor R. Moldova”, a declarat Pereteatcu pentru portalul Balkan Insight, transmite anticprupție.md.

Citește și: Profesorii turci de la „Orizont” ar fi fost scoși din R. Moldova cu identități FALSE, iar acum se află într-un penitenciar de lângă Istanbul

Citește și: VIDEO // Candu susține că SIS a prezentat informații CLASIFICATE despre expulzarea celor 7 cetățeni turci de la „Orizont”. Aceste persoane ar fi fost monitorizate de 20 de ani și au fost deschise dosare penale

Sursa citată a criticat și răspunsul oferite de Serviciul de Informații și Securitate în legătură cu expulzarea celor șapte angajați de la „Orizont”.

„În primul rând, nu ne miră că statul a răspuns în felul în care a făcut-o. De regulă, în majoritatea situațiilor din ultimul timp, fie se invocă protecția datelor cu caracter personal sau anume în acest caz, secretul de stat. Suntem mai multe organizații care ne-am coalizat și vom veni cu o reacție, mai ales că va avea loc vizita în R. Moldova a președintelui Recep Erdogan. Cred că este o insultă la adresa cetățenilor și nu doar a cetățenilor acestui stat, dar și a persoanelor care locuiesc pe teritoriul R. Moldova, deoarece vine aici un personaj pentru care, în acest moment, drepturile omului nu există și dintr-o țară – Turcia - în care arestul se aplică arbitrar, iar oamenii din moment ce ajung în locurile de detenție sunt victime ale tratamentului inuman, torturii, etc”, a spus directoarea AIM.

Sursa citată a mai adăugat că ceea ce s-a întâmplat la 6 septembrie a fost o „răpire” a cetățenilor turci. „Pentru noi, ca juriști, este foarte greu să calificăm ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere a jurisprudenței naționale și internaționale, pentru că nu se încadrează în cadrul legal ceea ce eu am făcut. Nici ca expulzare și nici ca extrădare nu poate fi calificat. Ceea ce s-a întâmplat a fost o răpire ilicită de persoane”, a punctat Cristina Pereteatcu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md