20:06:29 24.04.2024
Stiri

ANCHETĂ // Mustrări ASPRE și trei DEMISII după cazul din str. Lech Kaczynski: Medicii veniți cu întârziere NU au efectuat manevre de resuscitare a bărbatului care zăcea la pământ

Social 27.09.2018 09:24 Vizualizări1567 Autor: Ziarul National
ANCHETĂ // Mustrări ASPRE și trei DEMISII după cazul din str. Lech Kaczynski: Medicii veniți cu întârziere NU au efectuat manevre de resuscitare a bărbatului care zăcea la pământ


Patru mustrări aspre și trei demisii din sistemul asistenței medicale de urgență (AMU), după cazul de pe 20 septembrie curent din strada Lech Kaczynski din Chișinău, când un bărbat a decedat în așteptarea ambulanței care a venit la fața locului după mai bine de 40 de minute de la primul apel la Serviciul 112.

Comisia de anchetă internă, instituită de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecție Socială, a evaluat toate probele de documentare și anunță că a depistat mai multe încălcări în acest caz.

În primul rând, operatorul 112 nu a respectat Regulamentul de interacțiune între Serviciul Național Unic pentru apelurile de urgență 112, a tergiversat trimiterea ambulanței la fața locului, iar medicul superior a Departamentului de dispecerat nu a asigurat manevrarea operativă a cazului conform celor șapte apeluri repetate.

Totodată, în rezultatul analizei documentației medicale și a notelor explicative a echipei AMU, dar și contrapunerea acestora cu datele GPS ale ambulanței, au fost depistate date raportate eronat, în special ale orei de deplasare și de sosire a ambulanței la locul solicitării.

CITIȚI și Maria Șleahtițchi // Pe strada Lech Kaczynski, moartea a așteptat mai bine de 40 de minute: „Ce, doamnă, mata nu știi în ce țară trăiești?”

Echipa AMU, ajungând la locul solicitării, a documentat moartea clinică a pacientului, dar nu a inițiat acțiunile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală conform Protocoalelor Clinice Naționale. Medicul a avut o comunicare defectuoasă, lipsită de deontologie și etică medicală cu persoanele aflate care au apelat serviciul 112, spunând, într-un moment dat: „Ce, doamnă, nu știți în ce țară trăiți?”.

În rezultatul raportului Comisiei, au fost dispuse sancțiuni disciplinare pentru responsabili ai serviciilor 112 și AMU, dar și pentru angajații care au produs erori în executarea obligațiilor de serviciu. Astfel, mustrare aspră urmează a fost aplicată pentru medicul superior de la Departamentul Dispecerizare AMU, pentru vicedirectorul pe logistică CNAMUP, pentru secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecție Socială responsabil de Asistența Medicală, dar și pentru directorul Serviciului Unic de Urgență 112. Totodată, vicedirectorul responsabil de AMU Chișinău, dispecerul de la Departamentul Dispecerizare AMU și medicul din echipei AMU vizată au fost demiși.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că a adresat o sesizare și către Procuratura Generală ca să investigheze penal acest caz.

De asemenea, operatorii Serviciului Naţional Unic pentru Apelurile de Urgență 112 vor fi instruți pentru identificarea corectă a urgențelor medicale, aplicarea ghidului de recepționare a apelului de urgență și elaborarea unor algoritmi de clasificare a cazurilor în funcție de urgență. Administrația Centrului Naţional de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească urmează să revadă managementul serviciilor AMU, gradul de corespundere a competențelor profesionale ale echipelor medicale și să responsabilizeze angajații pentru o comunicare eficientă și deontologică.

Amintim că un bărbat de 65 de ani a murit în seara zilei de 20 septembrie, în cartierul Telecentru din Chișinău, după ce ambulanței i-a luat peste 40 de minute ca să ajungă la locul solicitării.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md