/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Sporurile pentru SIS, criticate de unii deputați. Tudor Deliu: „Pentru profesori nu s-au găsit bani, dar aici da!”

missing
26 septembrie 2018, ora 19:19

Astăzi deja, 3 ani la rând, datorită Guvernului Filip și majorității parlamentare, crește economia, avem încasări la buget și eu consider că noi am putea să revenim la acel pachet social, care a fost anulat atunci. Asta este”, Sergiu Sârbu, deputat PD

Care este pricina, că la profesori sau în sistemul educațional nu s-au găsit bani. Și aici, datează proiectul din data de 7 (septembrie 2018); la data de 6 au fost expulzați profesorii de la Orizont și pe 7 vine proiectul să-i mulțumească sau cum?”, Tudor Deliu, deputat PLDM

Conform proiectului de lege, angajații SIS vor primi sporuri lunare între 0,5 și 1,6 salarii medii lunare pe economie, ceea ce înseamnă aproximativ între 3 și 9 mii de lei. Adaosurile se vor acorda pentru eficiență în asigurarea securității statului. De acești bani vor putea beneficia și angajații civili, fapt ce i-a revoltat pe socialiști.

Absolut toți angajații merită să aibă acest spor. De aceea, pentru corpul de ofițeri s-a stabilit… – Sergiu, ce are Baba Clava care mătură sau face curățenie cu securitatea statului?”, Sergiu Sârbu, deputat PD

Anume din acest motiv s-a pus o grilă absolut diferită: pentru angajații civili – o grilă, pentru ofițerii civili – altă grilă. – Nu participă angajații civili a SIS-ului la securitatea statului. Sergiu, ce? Nu cunoști chestiile respective?

– Cum se numesc sporurile?
– Nu vă place, îl vom denumi altfel: sporuri pe care socialiștii nu vor să-l dea, iată așa îl vom numi sporul acesta.

Domn’ Sârbu în permanență este emotiv, el în loc să asculte colegii și să intre în esența întrebărilor care sunt puse pur și simplu să manipuleze în cazul respectiv. Din punct de vedere a tehnicii legislative, această categorie de persoane nu trebuia să fie inclusă în acest proiect de lege”, Vasile Bolea, deputat PSRM.

Proiectul mai prevede, printre altele, ca ofițerii SIS să primească și indemnizații de 9 mii de lei pentru tratamente la sanatorii, să li se achite pentru chiria locuinței sau pentru mâncare. Documentul a fost votat de majoritatea membrilor comisiei. Doi deputați, un socialist și un liberal, s-au abținut de la vot, iar Tudor Deliu a votat împotrivă.

Am văzut că cei de la guvernare mai cu ambele mâini erau să voteze, argumentând că economia se dezvoltă și banii curg gârlă în bugetul statului. Mie mi se pare că este un bonus adus Serviciului de Informații și Securitate pentru expulzarea profesorilor turci din Republica Moldova”, Tudor Deliu, deputat PLDM.

Întrebat dacă proiectul propriu-zis are legătură cu operațiunea SIS, prin care au fost expulzați cetățenii turci, Andrian Candu a spus ca este o pură coincidență.

Proiectul de lege a fost lucrat împreună cu colegii din Guvern pe o perioadă mai mare de timp și a fost o simplă coincidență că anume semnătura sau înregistrarea proiectului de lege a avut loc în perioada acelei operațiuni”, Andrian Candu, Președintele Parlamentului.

Candu a precizat că investițiile în structurile de forță sunt o prioritate a Guvernului, în timp ce analiștii politici au atenționat, anterior, că autoritățile vor să atragă de partea lor structurile de forță.

Este una dintre prioritățile Guvernului și una dintre intențiile Guvernului de a reveni la pachetele sociale și la o salarizare bună în tot ceea ce înseamnă trupe speciale, organe de drept. Toți cei care asigură ordinea publică”, Andrian Candu, Președintele Parlamentului.

Proiectul de lege urmează a fi votat de Parlament. În total, facilitățile pentru ofițerii SIS vor costa bugetul de stat peste 190 de milioane de lei anual și ar urma să fie implementate din ianuarie, 2019.

Reporter: Felicia Crețu
Cameraman: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram