/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Oficial nu ne merge bine? Expert: Guvernul împrumută bani de la bănci și instituții financiare pentru a-și continua proiectele electorale

missing
26 septembrie 2018, ora 18:42

Potrivit Moldstreet, împrumuturile sunt făcute pentru o perioadă de doi, trei și cinci ani, în timp de rata dobânzii oscilează, în funcție de caz, între 4,3 și aproape 7 procente. Experții spun că împrumutul banilor din interior este mult mai scump, chiar dacă banii plătiți pentru comisioane rămân în țară.

Banii din exterior sunt mai ieftini. Atunci când iai un credit din partea instituțiilor internaționale ele se iau cu procente mai mici. Banii rămași în țară rămân la cămătari la cel care crește dobânda, nu la cel care plătește. Problema este legată în primul rând de proiectele electorale care îl ajută pe actualul guvern să-și mențină, probabil popularitatea în viitoarele alegeri”, Igor Munteanu, expert IDIS Viitorul.

Mai mult decât atât, economistul Sergiu Gaibu spune că este important și cum vor fi cheltuiți banii împrumutați. Solicitat de TV8, acesta a spus că:„Dacă acești bani vor fi alocați pentru proiecte inutile, cum ar fi gardul in jurul Parlamentului de 5 milioane lei, sau proiectele investiționale nu vor avea proceduri de achiziții transparente și control al calității, aceste fonduri din start pot fi considerate pierdute”, Sergiu Gaibu, expert.

La acest subiect, fostul ministru a Finațelor, Veaceslav Negruța, a declarat pentru Deutsche Welle că, moldovenii vor plăti scump, după alegerile parlamentare din 2019, pentru împrumuturile pe care le face acum Guvernul de pe piața internă – găurile bugetare vor fi acoperite prin majorări de taxe și impozite, capriciile electorale vor fi introduse în fiscalitate începând cu anul viitor, iar aceasta va aprofunda și mai mult sărăcia.

Reprezentanții ministerului Finanțelor nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne spune unde se vor duce banii împrumutați.

La începutul lunii iunie, Uniunea Europeană a suspendat, temprorar, asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro, destinate pentru Republica Moldova. Decizia a fost luată după ce instanțele din Moldova au invalidat a alegerilor locale din capitală.

Recent, Europarlamentarul Petras Auštrevičius a anunțat că, Banii din asistența macrofinanciară aprobată de UE pentru R. Moldova vor veni la Chișinău abia după alegerile parlamentare din februarie 2019. Atunci, liderul PD a declarat pentru presă că statul are suficiente resurse financiare. În ultima perioadă, autoritatile democrate au lansat mai multe proiecte criticate de societatea civilă și de opoziție, precum Prima Casă, Arena Națională, Drumuri bune, din cauza ca pun presiune pe bugetul de stat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram