Președintele Dodon recunoaște că Putin i-a cerut să prietenească cu cine dorește, dar „nu împotriva Rusiei”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon a mărturisit într-un interviu acordat marți portalului Lenta.ru că omologul său rus Vladimir Putin i-a cerut la un moment dat că nu este împotrivă ca Republica Moldova „să fie prieten cu oricine dorește, dar – principalul – nu împotriva Rusiei”. De aici pare să se tragă opinia, repetată nu o singură dată, de Igor Dodon precum că Moldova trebuie să prietenească atât cu țările din Vest, cât și cu cele din Est.

„Vladimir Vladimirovici mi-a spus: „Problema nu este cine să vă fie prieten. Principalul, nu legaţi prietenii împotriva noastră. Vrem să fim prieteni cu voi, să lucrăm împreună. Să vă cumpărăm merele, vinul. Să venim la voi în vizită. Să ne vindem la preţ bun resursele energetice şi altele asemenea. Dar dacă sunteţi cu cineva împotriva noastră, atunci situaţia se schimbă””, a declarat Dodon cu referire la ceea ce i-ar fi spus Putin.

În acelaşi timp, Igor Dodon a recunoscut că ar putea deveni cândva prietenul lui Putin. „Cred că avem o relaţie bună. Dar mi se pare că prietenia este ceva mai personal. Deci, să spun că îmi este sau nu prieten… Poate la un moment dat vom deveni prieteni. În prezent, avem relaţii bune la nivelul liderilor celor două state care doresc ca ţările lor să fie prietene”, a afirmat preşedintele moldovean, întrebat dacă îl consideră pe Putin prieten.

De la preluarea mandatului la sfârşitul anului 2016, Igor Dodon a vizitat în repetate rânduri Federaţia Rusă, unde s-a întâlnit de nenumărate ori cu Vladimir Putin. Totuşi, în cei aproape doi ani de când a devenit preşedinte, Dodon nu a efectuat o singură vizită în ţările vecine şi nici vecinii nu l-au vizitat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...