TREN HUNTER: Prețul record la Brent poate scumpi carburanții din Republica Moldova

Prețul la petrol pe piața europeană a atins cel mai înalt nivel din ultimii 4 ani de 81,92 USD/Baril. Ceea ce înseamnă că prețul mediu al unui baril de petrol pe piața internațională lunar va crește de la 72,5 USD din luna august la nu mai puțin de 79 USD luna septembrie, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Totodată, în septembrie vom avea și o ușoară depreciere a leului moldovenesc față de USD, de la 16,6 Lei/USD luna august la 16,8 Lei/USD în septembrie. Cumulativ aceste două procese nu prea plăcute în luna septembrie vor duce la scumpirea Petrolului recalculat în lei moldovenești cu minimul 10%.

Această scumpire va exercita presiune asupra prețuli la benzină, care va avea tendința de scumpire cu 3-4% sau 50-70 bani litru.

Iar dacă tendința de scumpire a petrolului se va menține, concomitent cu o ușoară depreciere a leului moldovenesc față de USD, atunci există riscul să avem și o majorare de preț la gazele naturale importate, ceea ce va duce la o posibilă majorare a tarifelor pentru consumatorii finali.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.