Cum utilizăm corect aplicațiile mobile și care sunt regulile sigure de exploatare a smartphone-ului

Apple Starts iPhone 6 Sales In Germany

Aplicațiile au devenit modul preferat de a comunica și de a accesa Internetul prin intermediul telefoanelor și tabletelor. Le folosim pentru a trimite mesaje, a verifica știrile și vremea, a juca jocuri și a utiliza hărți și servicii de navigare. Deși aplicațiile oferă un mijloc simplu și ușor de a accesa conținut și servicii, este important să fiți conștienți de modul în care să le utilizați pentru a rămâne în siguranță.

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică vă recomandă să urmați câteva sfaturi de utilizare inofensivă a aplicațiilor mobile:

#Instalați aplicații din magazinele de aplicații oficiale: Este posibil ca unele aplicații să exploateze dispozitivul mobil după instalare. Această posibilitate crește dacă instalați o aplicație dintr-o sursă mai puțin cunoscută. De exemplu, cineva ar putea să ia o aplicație populară plătită, să își adauge propriile elemente ilegitime și apoi să o ofere gratuit pe rețelele de tip „buletin de știri” sau „peer-to-peer”. Odată ce aplicația periculoasă a fost instalată pe telefonul dvs., hackerul ar putea prelua controlul receptorului, poate efectua apeluri, poate suporta taxe prin SMS fără permisiunea dvs. sau poate trimite și intercepta mesaje SMS și mesagerie vocală. S-ar putea să nu știți că ceva nu este în regulă până nu este prea târziu. Așadar, evitați aplicațiile din surse neautorizate, în schimb, descărcați aplicațiile din magazinele oficiale. Mai presus de toate, aveți grijă – căutați aplicația și verificați recenziile înainte de a o descărca.

#Luați în considerare evaluările de conținut: Evaluările vă pot ajuta să decideți dacă o aplicație este potrivită pentru copii. În mod tipic, evaluările vor oferi îndrumări cu privire la conținutul și intensitatea temelor, cum ar fi violența, limba ofensivă, conținutul sexual sau referințele la droguri.

#Fiți conștienți de permisiunile pe care le acordați: Când descărcați o aplicație, sunteți de obicei întrebat dacă anumite sisteme sau date de pe dispozitivul dvs. pot fi accesate. Aceasta este cunoscută sub numele de „solicitare de permisiune”. De exemplu, aplicațiile de navigare pot solicita permisiunea de a utiliza „locația curentă” pentru a furniza informații precise despre direcții și locație. Aplicațiile de editare foto pot solicita accesul la fotografiile dvs., astfel încât să puteți edita fotografiile pe care le faceți pe telefon prin intermediul aplicației. În general, dezvoltatorii ar trebui să solicite numai datele și caracteristicile direct necesare pentru ca aplicația să ruleze, însă unele aplicații pot, totuși, solicita permisiuni suplimentare dincolo de ceea ce este strict necesar pentru accesarea unei anumite aplicații. Pentru a vă proteja informațiile personale, citiți cu atenție solicitările de permisiune la descărcare sau când vi se solicită și asigurați-vă că vă simțiți confortabil cu informațiile pe care le autorizați să le utilizeze. Dacă nu sunteți confortabil cu permisiunile solicitate, ar trebui să respingeți solicitarea sau să căutați o aplicație alternativă.

Ștergeți periodic aplicațiile pe care nu le utilizați: În urma cercetărilor s-a constatat că aproape jumătate din aplicațiile descărcate nu sunt utilizate în mod regulat. Completarea dispozitivului cu zeci de aplicații inutile îi poate afecta performanța. Nu numai că ocupă spațiu, dar unele aplicații rulează constant în fundal, ceea ce poate încetini dispozitivul și vă poate descărca bateria. Pentru aplicațiile pe care le utilizați în mod regulat, vă recomandăm să le actualizați, deoarece acestea pot determina probleme legate de performanța aplicațiilor sau de securitate.

#Curățați telefonul: Dacă decideți să donați, să vindeți sau să reciclați un vechi telefon mobil sau o tabletă, asigurați-vă că ștergeți mai întâi toate datele și aplicațiile, în caz contrar, acestea ar putea fi accesate de către cel care va primi dispozitivul. De asemenea, ar trebui să găsiți opțiunea „resetare din fabrică” în setările dispozitivului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente