Chiril Gaburici: Solicit atașaților economici rapoarte de analiză a situației din țările de reședință

Ministrul Economiei și Infrastructurii a lansat un apel către atașații Birourilor comercial-economice (BCE) din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova peste hotare, în care a solicitat remiterea, în adresa Ministerului Economiei și Infrastructurii, a rapoartelor de analiză pe dimensiunea cooperării comercial-economice cu țara de reședință.

Potrivit ministrului, vor fi  analizate atât potențialul de import și export, dar și interesul mediului de afaceri în a-și extinde investițiile în țara noastră.

„Ne dorim o conlucrare mai strânsă cu angajații birourilor comerciale pentru a promova produsele autohtone peste hotarele țării și a atrage investiții străine în economia națională. De aceea, solicit atașaților Birourilor comercial-economice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova peste hotare, să remită în adresa Ministerului Economiei și Infrastructurii, un raport de analiză a situației economice a țării de reședință până la finele lui octombrie”, a specificat Chiril Gaburici.

În context, ministrul a menționat că Birourile, create la inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructurii de comun cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, au menirea să promoveze interesele economice ale țării noastre.

Totodată, Birourile comerciale oferă suport în negocierea, încheierea și implementarea tratatelor economice bilaterale şi multilaterale în țara de reședință şi în cele de acreditare prin cumul, ale Republicii Moldova.

Republica Moldova deține 12 birouri comercial-economice în misiunile diplomatice acreditate peste hotare, în țările care reprezintă principalii parteneri comerciali și investiționali pentru statul nostru, precum România, Ucraina, Turcia, Rusia, China, Belgia, Italia, Polonia, Germania, Belarus, Elveția și Emiratele Arabe Unite. De asemenea, urmează a fi deschise BCE în Japonia, SUA și EAU.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.