Suspendarea temporară a președintelui Igor Dodon din funcție, văzută de experți

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În timp ce unii comentatori politici consideră că suspendarea președintelui Igor Dodon din funcție a fost provocată de însuși șeful statului, alții spun că acesta nu este altceva decât o parte a unui joc convenit de Partidul Democraților cu Partidul Socialiștilor, transmite IPN.

Fosta deputată Stela Jantuan susține că președintele Igor Dodon poate pretinde la includerea în Cartea recordurilor Guiness pentru că, cel mai probabil, este singurul președinte din lume care deja a patra oară a fost înlăturat de la putere. De altfel, fără a face nimic pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. „Eu cred că aceasta nu este ultima înlăturare temporară de la putere. De fiecare dată președintele a avertizat, dar totodată nimic nu a făcut deși are instrumente de acțiune”, a declarat Stela Jantuan în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8. Fosta deputată consideră că una dintre soluții ar fi să se adreseze cetățenilor, cei cărora le aparține suveranitatea.

Comentatorul politic Roman Mihăeș consideră că însuși șeful statului a provocat situația în care a fost suspendat temporar din funcție și că între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor există o luptă acerbă. Potrivit lui, candidații propuși la cârma Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului corespund legislației și președintele nu ar avea motiv serios să nu îi numească în funcții.

Ștefan Gligor, expert în politici publice, este de părere că decizia Curții Constituționale în ceea ce privește suspendarea lui Igor Dodon din funcție a demonstrat că au fost încălcate limitele constituționale. „De facto, Constituția este aplicată față de toți în afară de putere și partenerii acesteia, Partidul Socialiștilor”, a spus Ștefan Gligor. În opinia lui, PDM și PSRM simulează o oarecare luptă, iar „demisia pe 5 minute este parte a acestui joc”.

Curtea Constituțională a pronunțat luni, 24 septembrie, hotărârea care justifică instituirea interimatului funcției de președinte pentru a fi înlocuit de președintele Parlamentului sau de premier care va emite decretele de numire în funcție a doi miniștri, pe care Igor Dodon a refuzat să-i numească.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...