21:21:49 19.04.2024
Stiri

OPINIE // „Aprobarea Legii privind declararea benevolă și stimularea fiscală ar putea amâna până în 2019 acordarea unei noi tranșe de către FMI”

Economie 25.09.2018 11:18 Vizualizări1311 Autor: Ziarul National
OPINIE // „Aprobarea Legii privind declararea benevolă și stimularea fiscală ar putea amâna până în 2019 acordarea unei noi tranșe de către FMI”


Faptul că Parlamentul a aprobat modificările la Codul fiscal și Legea privind declararea benevolă și stimularea fiscală ar putea duce la amânarea acordării de către Fondul Monetar Internațional (FMI) a unei noi tranșe în cadrul programului pe trei ani semnat cu autoritățile de la Chișinău.

„După suspendarea asistenței macrofinanciare de către UE, o nouă veste proastă vine de la FMI. Misiunea de evaluare a FMI, care urma să vină pe 20 septembrie, va sosi la Chișinău doar în prima jumătate a anului 2019. Astfel, următoarea tranșă pe care Chișinăul a contat în acest an, ar putea veni în iunie-iulie 2019”, crede jurnalistul Vlad Bercu.

Acesta a argumentat de ce această tranșă va veni abia în a doua jumătate a anului 2019: „Trebuie să luăm în calcul faptul că, după alegerile parlamentare din 24 februarie, va mai dura formarea Guvernului. Apoi urmează evaluarea misiunii și procedurile birocratice de la FMI, care durează 2-3 luni”.

Sursa citată a mai adăugat că autoritățile au avut de susținut un examen serios în fața misiunii FMI, care s-a aflat într-o vizită la Chișinău din 13 septembrie până pe 20 septembrie. „Așadar, nu s-a discutat despre o nouă tranșă din FMI. Experții Fondului s-au informat despre situația macroeconomică și au purtat discuții privind politica bugetar-fiscală, politica monetară și alte politici relevante, în contextul programului existent susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanțare extinsă). În ultimele luni, FMI s-a arătat îngrijorat de unele decizii ale Guvernului și a anunțat că va face o evaluare suplimentară a unor hotărâri. Este vorba de stimularea fiscală și amnistia capitalului”, afirmă Bercu.

Jurnalistul a amintit că, pe 26 iulie, chiar în ziua în care Parlamentul vota modificările la Codul fiscal și Legea privind declararea benevolă și stimularea fiscală, Reprezentantul Permanent al FMI în R. Moldova anunța că „opinia preliminară a experților FMI este că pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale și măsuri de amnistie a capitalului, aprobat de curând, nu se aliniază la obiectivele programului susținut de FMI”.

„Autoritățile, probabil, au trebuit să răspundă de ce a fost nevoie de o nouă amnistie fiscală după cea din 2007, care nu prea a excelat prin efecte majore. Și chiar dacă declararea benevolă nu se referă la demnitari de diferit rang sau persoane implicate în devalizarea celor trei bănci falite (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank) și că se va face o verificare a veniturile declarate voluntar, oricum experții vor avea întrebări la care vor dori să aibă răspunsuri. Și nu doar pe această chestiune”, a precizat Vlad Bercu.

În concluzie Vlad Bercu, care l-a citat pe șeful misiunii FMI la Chișinău, a spus că e necesar ca autoritățile să promoveze în continuare politici prudente și să asigure avansarea reformelor pe parcursul duratei programului. Este esențial ca în perioada preelectorală autoritățile să se abțină de la cheltuielile bugetare neprevăzute.

De menționat că premierul Pavel Filip a declarat anterior că actualul Guvern nu a contat anul acesta pe o nouă tranșă din partea FMI și asta nu pentru că Guvernul nu ar fi îndeplinit o anumită condiție, ci pentru că nu va mai avea mandat să discute despre bani. Oficialul a mai adăugat că deja următorul Executiv va trebui să discute despre acordarea următoarei tranșe din partea FMI.

Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), sumă echivalentă cu circa 187 de milioane de dolari SUA, dintre care circa 115 milioane au fost deja alocate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md