/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Expert: Autorii știrilor false utilizează metode tot mai diferite pentru a distorsiona informațiile. Cum pot fi influențate alegerile

missing
24 septembrie 2018, ora 17:44

Avem bune exemple la protestul din 27 august când Liderii opoziției au fost puși în lumină proastă prin diferite informații false, trunchiate, manipulatorii, chiar și prin acel număr fals al participanților, sau număr mai mic al participanților care au fost prezenți în PMAN”, Lilia Zaharia, jurnalistă, portalul „Stop-Fals”

Experții în media au amintit un exemplu de știre falsă care a influențat rezultatul alegerilor prezidențiale din 2016, fiind vorba de o informație difuzată de mai multe insitituții media de la noi care anunțau venirea a 30 de mii de sirieni. De data aceasta, știrile false au început să apară chiar dacă până la alegeri mai sunt 5 luni, iar campania electorală nu a început. Îngrijorător este și faptul că autorii de falsuri folosesc tehnici și instrumente din ce în ce mai variate.

Trunchiază imagini, prin colaje prin suprapunerea vocilor atribuindu-le declarații care nu le-au făcut. Recurg și la declarații false făcute de către autoritățile europene, fapt care pun în lumină proastă Republica Moldova”, Lilia Zaharia, jurnalistă, portalul „Stop-Flas”

Directorul IDIS Viitorul spune că alegătorii sunt manipulați și de autorități, care folosesc cifre și informații denaturate pentru a-i face pe oameni să creadă că în țară totul este bine.

Bătăliile pentru tarife supraestimate, datoriile artificiale care sunt folosite pentru ca să țină cetățeanul într-o anumită dependență economico-financiară față de monopolistul de pe piața Republicii Moldova, reprezintă exact instrumentele care arată deal-urile sau acordurile secrete care se fac pe acest domeniu”, Igor Munteanu, director „IDIS Viitorul”

Alegerile pot fi influențate și din exteriorul țării, consideră experții.

Atacuri cibernetice în timpul campaniei și în ziua votării. Am avut atât în Moldova cât și n afară am avut mai multe situații când poșta electronică a unor lideri de partid sau activiști de partid au fost spartă iar informațiile de acolo au fost distorsionate și folosite în defavoarea acelor concurenți electorali”, Ion Manole, directo „Prom-Lex”

Experții îndeamnă consumatorii de media să se informeze din cel puțin 2 surse, iar știrile false pot fi raportate pe stopfals.md. Și postul TV8 luptă cu știrile false sau cu elemente de manipulare. În fiecare marți și joi, după știrile de limbă română, Ana Sârbu dă start Dezinfaketării unde consumatorii de media sunt învățați cum să deosebească o știre adevărată de una falsă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram