Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Descifrarea politicienilor

Descifrarea politicienilor

Nimic nou. Oamenii cunosc bine că majoritatea politicienilor trișează, vor să placă, se dau tari și mari, sau chiar eroi, imaginându-și că astfel ar putea crește în ochii noștri, ai cetățenilor. Pentru că suntem în prag de electorală, așa cum, zi de zi, învățăm să delimităm știrile false de cele adevărate, ar trebui să deprindem a desluși ce ascunde fiecare politician în spatele declarațiilor și acțiunilor sale.

Așa dar, ce ascund, la propriu, acțiunile și mesajele politicienilor?

Acum câteva zile, PD se declara pro-Moldova, de parcă cineva, cândva, le-ar fi interzis să fie ca atare. Este clar că această decizie nu e decât electorală, democrații încercând să le demonstreze alegătorilor indeciși că Moldova este Patria comună a politicienilor și a celor care vin să-i aleagă. O Patrie comună înseamnă și sprijin reciproc. Deci, avem aceeași Patrie, deci, suntem cu voi, suntem ai voștri, alegeți-ne.

Pe 17 septembrie, ZdG a primit un răspuns de la Cancelaria de Stat, pe marginea unei solicitări de informații legate de sumele cheltuite pentru pregătirea și desfășurarea manifestațiilor dedicate Zilei Independenței R. Moldova. Negru pe alb în acel răspuns se spune că, în aceste scopuri, a fost alocată suma de 1. 499. 831 de lei, aproape 80.000 de euro. Potrivit Cancelariei de Stat, suma a fost repartizată pentru organizarea Paradei Portului Popular și a concertului festiv de la Palatul Național „Nicolae Sulac”. De ce să organizezi evenimente atât de scumpe, în condițiile în care, din acești bani, cu prilejul Zilei Independenței, puteai oferi câte un volum de carte unui număr de 40 000 de copii? Dar cum să dai cărți unor copii nevoiași, fără să te arate la televizor?

Și Igor Dodon s-a dat tare și mare, convocând, la sfârșitul săptămânii trecute, Congresul familiei și adunând lume diferită, dar în special dintre cei cu viziuni radicale, care promovează mesaje în susținerea familiei tradiționale. Dar de ce familia tradițională ar avea nevoie, doar periodic, de susținerea șefului statului și a statului ca atare? De ce statul uită că are și familii în gestiunea sau în grija sa? De ce cei sărmani ar beneficia doar periodic de pomenile șefului statului? Cine, undeva, cândva, i-o fi interzis șefului statului să le poarte de grijă zi de zi, clipă de clipă familiilor din R. Moldova? Ce putere de decizie poate avea un congres convocat de ochii lumii, în care delegații și-au permis să atace drepturile și libertățile unor persoane? De ce trebuiau cheltuite sume imense de bani, organizate chefuri și vin și sarmale, în condițiile în care, pentru alimentarea unui copil în grădinițele de stat din R. Moldova se alocă de la 6 la 18 lei pe zi, în dependență de program.

Și remanierile guvernamentale sunt făcute cu gândul la imaginea politică a regizorilor acestor schimbări. Cu ce ar fi mai bună Silvia Radu decât Svetlana Cebotari la Medicină? Nu cumva este trimisă încolo doar pentru a demara o campanie de „curățire” a instituției de personal incomod, așa cum a procedat la Primăria Chișinău? De altfel, de ce Silvia Radu la Medicină și nu la Agricultură, în condițiile în care familia sa desfășoară activități în sfera agricolă, motiv din care putem admite că, în acest sens, ar fi mai versată… Aceste remanieri aleatorii sunt făcute sub pretextul eficientizării domeniilor. În realitate, însă, ultimele remanieri guvernamentale demonstrează lipsa de personal calificat în rândul celor de la guvernare. Cum să mizezi pe eficientizare, promovând în funcții importante persoane care au eșuat repetat în mai multe rânduri, desfășurând diverse activități profesionale sau politice?