Militarii moldoveni aflați în Kosovo asigură paza și protecția unei mănăstiri incluse în Patrimoniul Cultural al UNESCO

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Militarii Armatei Naționale, aflați în operațiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo, execută misiuni specifice teatrului de operații. Potrivit comandantului contingentului moldovenesc, locotenent-colonelul Veaceslav Balan, pacificatorii zilnic asigură paza și protecția Mănăstirii Visoki Decane, monument istoric inclus în Lista Patrimoniului Cultural Mondial al UNESCO.

Sursa a specificat că ofiţerii şi subofiţerii moldoveni execută, de asemenea, patrulări combinate — pe maşini şi pe jos — în aria de responsabilitate a Grupării de Forţe Multinaţionale Vest (MNBG-W), dislocată în baza italiană „Camp Vilaggio” din localitatea Pech, precum şi misiuni la posturile de observare ale bazei.

Totodată, locotenent-colonelul Balan a menţionat că echipa de genişti din cadrul contingentului KFOR-9 participă la misiuni de cercetare, identificare, marcare și neutralizare a obiectelor explozive neexplodate în regiune şi cercetare a zonelor de aterizare a elicopterelor. Veaceslav Balan a adăugat că până în prezent, geniştii moldoveni au nimicit circa 90 de muniții de geniu cu termen expirat și 19 obiecte explozive.

Contingentul KFOR-9 a fost detaşat în Kosovo în luna iunie 2018 şi este format din 41 de militari, dintre care 33 de infanterişti, șapte genişti şi un ofiţer de stat major.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...