13:11:23 28.03.2024
Stiri

DECIS // Președintele Igor Dodon a fost SUSPENDAT: Decretele de numire a Silviei Radu și a lui Nicolae Ciubuc în funcțiile de miniștri vor fi semnate de spicherul Andrian Candu sau de premierul Pavel Filip

Politică 24.09.2018 11:38 Vizualizări3030 Autor: Ziarul National
DECIS // Președintele Igor Dodon a fost SUSPENDAT: Decretele de numire a Silviei Radu și a lui Nicolae Ciubuc în funcțiile de miniștri vor fi semnate de spicherul Andrian Candu sau de premierul Pavel Filip


Decretele de numire a Silviei Radu în funcția de ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a lui Nicolae Ciubuc în fruntea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului vor fi semnate fie de spicherul Andrian Candu, fie de premierul Pavel Filip.

Curtea Constituțională a dat curs astăzi solicitării venite de la deputații democrați Sergiu Sârbu și Eugen Nechiforciuc și a constatat că există circumstanțe care justifică instituirea interimatului funcției de președinte, după ce Igor Dodon a refuzat de două ori să numească în funcție cei doi miniștri.

Potrivit deciziei Înaltei Curți, spicherul Candu sau premierul Filip vor prelua interimatul funcției de șef al statului, vor semna cele două decrete și vor organiza ceremonia de depunere a jurământului de către Silvia Radu și Nicolae Ciubuc.

Autorii sesizării nu au fost prezenți la ședința de astăzi a Curții Constituționale, dar consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a declarat că cei doi deputați nu aveau dreptul să depună sesizarea la Înalta Curte, suspendarea președintelui urmând a fi decisă fie printr-o decizie de Parlament, fie în cadrul unui referendum.

Lebedinschi a mai adăugat că cele două candidaturi nu ar fi integre și nu ar avea dreptul să conducă cele două ministere, fără a avea studii în domeniu. Lebedinschi s-a întrebat în baza căror acte a luat decizia de astăzi Curtea Constituțională, în condițiile în care președintelui Igor Dodon nu i-au fost prezentate nici cazierele juridice, nici certificatele de integritate ale celor doi viitori miniștri.

Menționăm că refuzul președintelui Igor Dodon de a semna decretele respective a fost motivat prin faptul că cele două persoane nu s-ar bucura de „încredere și autoritate” în cadrul celor două ministere, iar Silvia Radu nu are experiența necesară în domeniile pe care urmează să le conducă.

Premierul Pavel Filip a catalogat argumentele lui Dodon ca fiind „ridicole și populiste”.

Amintim că, în ultimul an, aceasta este a patra oară când președintele Igor Dodon este suspendat temporar din funcție. În locul lui, spicherul Andrian Candu a numit mai mulți miniștri din Guvernul Filip și a promulgat legea antipropagandă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md