Dioxidul de carbon emanat în urma procesului fermentării este un gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie. Gazul este mai greu decât aerul, de aceea se lasă în jos la suprafața solului, unde formează concentraţii foarte înalte, mai ales în încăperile fără ventilaţie.
Mai mult, nivelul oxigenului poate fi verificat printr-o modalitate simplă, prin aprinderea unei lumânări la intrarea în încăpere unde se produce vinul. In caz ca aceasta se stinge, înseamnă că concentraţia de oxigen este foarte scăzută și există pericol pentru sănătate şi viaţă. În astfel de situații oamenii sunt rugați să părăsească imediat beciul și să aerisească încăperea.
IGSU recomandă asigurarea încăperilor unde se produce vinul cu o ventilaţie corespunzătoare, sau ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau în aer liber. Persoanele sunt îndemnate să nu se afle perioade lungi în beciurile unde există recipiente cu vin în proces de fermentare, dar să anunţe în prealabil pe cineva că vor intra într-o astfel de încăpere.
În caz de situații de risc oamenii sunt îndemnați să apeleze pentru ajutor Serviciul 112.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI avertizează cetățenii să fie atenți în perioada fermentării vinului. Cetățenii sunt rugați să respecte regulile elementare de securitate pentru a evita cazurile de intoxicare cu dioxid de carbon.