În Chişinău vor apărea stații de alimentare a automobilelor electrice și palmieri solari. Ce alte inovații vor fi implementate în capitală

electric_car_69843200_48472500

Pe principalele trasee urbane vor fi instalate stații de alimentare a automobilelor electrice, palmieri solari de generare a energiei, stații de colectare a PET-urilor și platforme online de participare civică a chişinăuienilor. Acestea sunt doar câteva din activităţile ce vor fi realizate de Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova” în perioada 2018-2019.

Activitățile vor fi desfășurate în parteneriat cu Laboratoarele de inovații ale PNUD Moldova, parteneri de dezvoltare, antreprenori şi autorităţi naţionale/locale.

Fenomenul urbanizării solicită regândirea serviciilor publice şi a infrastructurii urbane, astfel încât acestea să fie centrate pe confortul oamenilor din oraş şi, nu în ultimul rând, să fie prietenoase mediului. Proiectul încurajează iniţiativele-pilot inovative, care vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră prin măsuri de gestionare eficientă a deșeurilor, eficiență energetică în clădirile rezidențiale, utilizare a energiei regenerabile și planificare urbană inteligentă. Totodată, municipiul Chișinău va fi asistat în procesul de planificare a mobilității urbane, implicând populația și sectorul privat în ample consultări și dezbateri tematice.

Inițiativa este implementată de PNUD Moldova și finanțată de Facilitatea Globală de Mediu (GEF). Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova” are un buget total de 2,72 mln USD, dintre care 2,64 mln USD acordaţi de GEF şi 80.000 USD – de PNUD Moldova.

Jumătate din populaţia din satele Republicii Moldova va migra până în 2030 în oraşe. Influxul de noi rezidenți se va resimţi mai cu seamă în Chișinău, acesta urmând să găzduiască peste 50% din toată populația urbană a ţării, până în 2030, ceea ce va spori presiunea asupra infrastructurii și serviciilor, creând în același timp provocări considerabile de ordin social și de mediu.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente