15:31:55 24.04.2024
Stiri

STUDIU // Spațiul informațional on-line din R. Moldova continuă să fie afectat puternic de fenomenul PROPAGANDEI rusești

Social 21.09.2018 13:00 Vizualizări1296 Autor: Ziarul National
STUDIU // Spațiul informațional on-line din R. Moldova continuă să fie afectat puternic de fenomenul PROPAGANDEI rusești


Sursele mass-media care promovează în R. Moldova interesele Federației Ruse și-au mărit numărul știrilor și articolelor manipulatorii pe parcursul ultimilor trei ani, iar acțiunile autorităților de la Chișinău continuă să fie insuficiente pentru a opri propaganda externă prorusă și efectele sale negative pentru spațiul informațional din R. Moldova.

Acestea sunt principalele concluzii ale notei analitice, elaborate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), care vine cu recomandări privind intervenții în diminuarea acestui fenomen.

Nota analitică IPRE are la baza o analiză a conținutului știrilor și articolelor publicate pe parcursul ultimilor ani de trei surse media on-line rusești prezente în R. Moldova (Sputnik.md, KP.md, Vedomosti.md).

Analiză arată că aceste surse media promovează activ interesele Kremlinului și lansează informații manipulatorii. În total au fost analizate 652 de link-uri, plasate în perioada anilor 2015-2017 pe site-urile www.sputnik.md (308 link-uri), www.kp.md (231 link-uri) și www.vedomosti.md (113 link-uri) (Fig. 1).

Autorii analizei arată că, pe parcursul ultimilor trei ani, portalul sputnik.md a publicat, în 2015, 63 de articole cu tentă propagandistică, în 2016 – 106, iar în 2017 – 139. La rândul său, kp.md a scris, în 2015, 69 de materiale pro-Rusia, în 2016 – 72, iar în 2017 – 90 (fig. 2).

O altă caracteristică specifică este că majoritatea articolelor publicate în mass-media analizată nu sunt semnate de autori. Primul loc la numărul de articole publicate de autori anonimi îl deține portalul sputnik.md, care a distribuit doar 12 articole semnate de autori și 296 - de anonimi.

În cadrul cercetării au fost analizate trei subiecte centrale: războiul din Siria, implicarea Federației Ruse în procesele electorale din alte țări, problema energetică și interesele Federației Ruse. Astfel, la primul subiect portalul sputnik.md a publicat cele mai multe articole – 220, despre implicarea în alegeri și atacurile cibernetice au fost publicate 23 de articole, iar despre interesele Federației Ruse și livrările de gaze – 65.

Ziarul și portalul kp.md a publicat la subiectul conflictului din Siria 141 articole, la cel al alegerilor – 38 și la cel energetic – 52. De asemenea, vedomosti.md a publicat 62 de articole la subiectul sirian, 13 la cel al alegerilor și 38 la cel energetic (fig.3).

„În materialele publicate de mass-media care promovează interesele Rusiei în R. Moldova sunt transmise sistematic și promovate intens mesaje antiamericane, antieuropene și antioccidentale. Acest lucru se face cu scopul de a influența atitudinile și convingerile cetățenilor moldoveni, încercând să promoveze ideea că doar Rusia este capabilă să rezolve cele mai mari probleme din întreaga lume. Aceste mesaje au un caracter propagandistic pronunțat, iar tehnicile de manipulare folosite sunt cele mai diverse”, consideră Simion Ciochină, autorul notei analitice.

Potrivit analizei IPRE, deși în ultimii ani atât autoritățile, cât și societatea civilă au făcut mai mulți pași în combaterea acestui fenomen, sunt necesare eforturi suplimentare.

Iată câteva direcții care trebuie explorate în continuare, în opinia expertului IPRE:

    -Stabilirea unui mecanism de monitorizare, identificare și sancționare a surselor media on-line care promovează conținut mediatic cu vădită tentă propagandistică;

    -Promovarea transparenței proprietarilor și surselor de finanțare a surselor media on-line;

    -Identificarea în cooperare cu organizațiilor internaționale și organizații neguvernamentale de profil a acțiunilor pentru protejarea spațiului informațional al R. Moldova de fenomenul mediatic propagandistic intern și extern;

    -Introducerea în curricula școlară a unei noi discipline, care ar dezvolta gândirea critică și va dezvolta educația mediatică în rândul tinerilor;

    -Dezvoltarea campaniilor de deconspirare a surselor mass-media care promovează dezinformarea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md