Legea cu privire la asigurarea egalității a fost transcrisă și e mai simplă de citit. Vezi noua versiune a acesteia

doc-barbatii–mai-discriminati-decat-femeile–conform-numarului-de-plangeri-de-la-consiliul-pentru-prevenirea-si-eliminarea-discriminarii-si-asigurarea-egalitatii-1520254114 (1)

Legea 121 cu privire la asigurarea egalității a devenit mai accesibilă. Informația cuprinsă în lege a fost transcrisă într-o versiune simplă de citit și de înțeles, ceea ce asigură accesibilitate tuturor persoanelor, inclusiv celor cu dizabilități intelectuale, cognitive și de învățare.

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității urmărește să sporească gradul de acces la informația privind dreptul la egalitate și nediscriminare, adaptând și diseminând informația într-un format cât mai accesibil, astfel încât să fie ușor și corect înțeleasă de cât mai multe persoane.

În momentul actual,  accesibilizarea informațiilor reprezintă nu doar o obligație în materia respectării drepturilor omului, ci și o posibilitate reală de a reduce inegalitățile existente în societate, generate de barierele cu care se confruntă grupurile vulnerabile în realizarea dreptului de acces neîngrădit la informație.

Prin accesibilizarea informației și transpunerea Legii cu privire la asigurarea egalității în versiunea ușor de citit și ușor de înțeles, Consiliul își propune să vină în ajutor persoanelor cu dizabilități de învățare pentru ca aceștia să perceapă ce reglementează respectiva lege, să înțeleagă în ce constă dreptul la egalitate și nediscriminare, dar, mai ales, să știe cum să-şi revendice dreptul la egalitate și cum să acționeze în caz că se confruntă cu o faptă de discriminare. Persoanele cu dizabilități având acces la informație pe înțelesul lor, vor obține mai multă încredere și nu se vor simți marginalizați în discuții cu autoritățile.

Recent, Consiliul a elaborat mai multe materiale informative accesibile, printre care pentru minoritățile lingvistice a editat Ghidul petiționarului în limbile rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară, romani, iar pentru persoanele cu deficiențe de vedere – Ghidul în alfabet Braille și sonor.

Mai multe materiale elaborate de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, vezi AICI.

Materialele au fost elaborate de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale și cu sprijinul Programului de finanțare a inițiativelor/proiectelor de schimbare în domeniul drepturilor omului. Programul dat este realizat cu participarea Institutului de Reforme Penale în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru promovarea și protecția drepturilor omului”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente