08:38:55 29.03.2024
Stiri

Directorul executiv al celei mai mari bănci din Danemarca, Danske Bank, implicată în „Laundromat”, și-a dat demisia: În schemă apare banca lui Platon și sistemul judecătoresc din R. Moldova

Anticorupție 21.09.2018 10:00 Vizualizări2215 Autor: Ziarul National
Directorul executiv al celei mai mari bănci din Danemarca, Danske Bank, implicată în „Laundromat”, și-a dat demisia: În schemă apare banca lui Platon și sistemul judecătoresc din R. Moldova Rise.md


Thomas F. Borgen, directorul executiv al celei mai mari bănci din Danemarca, Danske Bank, a demisionat în urma unui raport care arată că sucursala băncii din Estonia a fost utilizată în scheme de spălare a banilor, inclusiv în celebrul „Laundromat” – realizat cu implicarea directă a sistemului bancar și judecătoresc din Republica Moldova, scrie „Rise Moldova”.

Anul trecut, Danske Bank a lansat o anchetă la sucursala estoniană, realizată sub controlul firmei de avocatură Bruun&Hjejle. Raportul final scoate la lumină mai multe probleme decât se anticipase, dar și o sumă uriașă care a șocat multă lume – 200 de miliarde de euro (234 de miliarde de dolari) strecurați prin diverse scheme de spălare de bani și inginerii financiare.

Investigația băncii a mai identificat 177 de clienți conectați la „Laundromatului rusesc”. Toți au primit plăți prin intermediul „Moldindconbank”, banca lui Veaceslav Platon din Republica Moldova, și „Trasta Komercbanka” din Letonia.

Potrivit documentului, majoritatea celor 177 de clienți sunt companii de tip „parteneriate limitate (LP)” sau „parteneriate cu răspundere limitată (LLP)” din Marea Britanie sau din țări considerate în general paradisuri fiscale (Insulele Virgine Britanice, Hong Kong, Belize, Cipru). Printre ei se numără și trei firme daneze.

În plus, în raportul publicat de Danske se menționează că au fost identificate 1.567 de tranzacții, în sumă de aproximativ 1,2 miliarde dolari, efectuate în cadrul „Laundromatului rusesc” în perioada 2011-2014, iar la identificarea lor a contribuit şi ancheta desfășurată în Republica Moldova.

Vasile Şarco, şeful Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, a confirmat pentru rise.md că, în acest caz, a existat o comunicare şi colaborare cu Serviciul de Investigaţii Financiare din Estonia, fiind transmise informații referitor la operațiunile financiare din cadrul Laundromatului. Totodată el a mai spus că, autoritățile din Estonia au fost mai receptive la informațiile trimise din Moldova şi au dezvoltat ancheta, obținând şi rezultate.

Citiți continuarea AICI.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md