/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/VIDEO/ Expert-Grup: Economia țării este expusă riscurilor din cauza inițiativelor cu tentă electorală lansate de Guvern

missing
20 septembrie 2018, ora 17:28

Spre exemplu programul Prima Casă obligă guvernul să aloce bani pentru garantarea a celor credite ipotecare. Dacă cineva din debitor cei care au luat aceste credite nu poate returna creditul, statul să acopere aceste pierderi pentru bancă. Proiectele infrastructurale cum sunt drumurile, este evident, sunt proiecte infrastructurale cu cheltuieli nemijlocite din bugetul de stat”, Adrian Lupușor, director executiv „Expert-Grup”.

Prognozele experților arată că bugetul de stat va înregistra pierderi de circa 600 de milioane de lei. În rezultat, cel mai mult vor avea de suferit domeniile sociale.

Orice pierdere bugetară înseamnă realocări de la alte cheltuieli. Statul va trebuie să optimizeze cheltuielile. Sau chiar prin creșterea unor taxe pentru a acoperi acele goluri acele pierderi la buget”, Adrian Lupușor, director executiv „Expert-Grup”.

Iar, în contextul în care o bună parte din asistența financiară externă este sistată, riscurile pentru a avea un deficit bugetar și mai mare, cresc. La anul, acesta ar putea fi de peste 3%.

„Pe fonul unui an pe care noi îl așteptăm să fie unul deficitar, an în care deficitul bugetar ar putea atinge pragul de 3 la sută din PIB, anume pe fondul acelor cheltuieli infrastructurale, proiecte infrastructurale cu tentă electorală. Această reformă fiscală va aduce pierderi bugetare suplimentare pe care noi le estimăm la 1,8 miliarde de lei, pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2018-2019”, Adrian Lupușor, director executiv „Expert-Grup”.

Proiectele Prima Casă, Drumuri Bune pentru Moldova, precum și Reforma fiscală au fost lansate și promovate de către Partidului Democrat. Proiectele au fost criticate de societatea civilă, dar și de opoziție fiind catalogate ca instrumente electorale. Democratul Sergiu Sârbu a declarat pentru TV8 că nu comentează minciunile și manipulările. Am încercat să obținem un comentariu de la ministerul Economiei, responsabilii de acolo ne-au spus că, de fapt, ministerul Finanțelor trebuie să vină cu o reacție. Solicitată de TV8, instituția încă nu ne-a oferit vreun răspuns.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram