Principală  —  IMPORTANTE   —   Ultimele detalii din dosarul „frizerului”…

Ultimele detalii din dosarul „frizerului” din Călărași. Cine și când urmează să pună în aplicare sentința din Italia

Mandatul de arestare pe numele lui Sergiu Buruiană, unul dintre suspecții care i-au tuns forțat pe doi tineri la o benzinărie din Călărași, a fost prelungit până la 19 octombrie. Respectiv, și în următoarele 30 de zile acesta se va afla în Penitenciarul nr. 13 din capitală

Potrivit procurorului pe caz, Buruiană nu a atacat cu apel decizia privind prelungirea mandatului de arestare.

Contactat de ZdG, Igor Chiriac, șeful Procuraturii Călărași, în gestiunea căruia se află dosarul, a precizat că la începutul lunii septembrie dosarul de huliganism a ajuns pe masa Judecătoriei Strășeni, iar cei șase inculpați, inclusiv Buruiană, au recunoscut vina și au solicitat examinarea dosarului în procedură simplificată, în baza probelor acumulate de procurori. În ședința din 1 octombrie urmează a fi audiați inculpații,  după care procurorul urmează să-și prezinte discursul. Respectiv, în scurt timp, instanța ar putea să pronunțe sentința.

Igor Chiriac precizează că pe masa sediului Buiucani al Judecătoriei Chișinău se află dosarul privind recunoaşterea şi punerea în executare a sentinţei cu detenție pe viață pe numelu lui Sergiu Buruiană, pronunțată de autoritățile din Italia. Prima ședință pe dosar a fost amânată, iar cea de-a doua este fixată pentru luni, 24 septembrie.

Dosarul se află în gestiunea lui Andrei Niculcea, judecătorul care la 21 iunie 2017 l-a condamnat pe Ilan Șor la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, dar a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Pe 13 august, Ziarul de Gardă a postat un filmuleț video în care doi tineri în vârstă de 19 ani au fost înjurați și agresați fizic pentru simplul fapt că aveau părul lung. Incidentul a avut loc la 9 iulie curent, la o benzinărie din orașul Călărași. Cei doi tineri au fost tunși forțat de un grup de persoane necunoscute, care ar fi fost sub influența băuturilor alcoolice. În aceeași zi, Inspectoratul de Poliție Călărași a declarat că s-a autosesizat după ce a intrat în posesia imaginilor video și a demarat o anchetă pentru huliganism. Sergiu Buruiană, unul dintre suspecți, nu a fost reținut însă decât la 20 august, după ce s-a prezentat la Inspectoratul de Poliție Călărași, fiind citat pentru a fi audiat. La 21 august a fost reținut încă un suspect care ar fi participat la acțiunile de agresiune în privința celor doi tineri, Nicolae Mocreac. La 22 august Judecătoria Strășeni a emis un mandat de arestare pe numele lui Sergiu Buruiană.

Sergiu Buruiană este condamnat în Italia la detenție pe viață pentru omor și vătămare intenționată gravă. Acesta se află în căutare internațională din 2012, după ce a participat la omorul unui tunisian într-o piață din orașul Padova, iar ulterior a fugit din Italia și s-a refugiat în Republica Moldova, stat care nu-și extrădează cetățenii, conform prevederilor Constituției. Deși este pedepsit definitiv în Italia, Sergiu Bruiană se afla în libertate, în R. Moldova, pentru că autoritățile italiene nu au expediat până în prezent setul de documente necesar pentru a-i recunoaște pedeapsa definitivă și pentru a o pune în aplicare în R. Moldova.