14:09:49 28.03.2024
Stiri

Aer POLUAT la Bălți și Chișinău: Avertismentul specialiștilor

Social 20.09.2018 16:00 Vizualizări1008 Autor: Ziarul National
Aer POLUAT la Bălți și Chișinău: Avertismentul specialiștilor


Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis astăzi o avertizare prin intermediul căreia informează populația că, în zilele de 20 și 21 septembrie, nivelul poluării aerului cu dioxid de azot în municipiile Chişinău şi Bălți va fi sporit.

Sursa arată că pe 19 septembrie şi dimineaţa zilei de astăzi, în cele două municipii a fost înregistrat un nivel sporit al poluării aerului cu dioxid de azot. Norma medie zilnică sanitară a fost depăşită de 2,3 ori, iar concentraţiile maxime au constituit de la 1,1 până la 2 concentraţii maxime admisibile.

Pentru următoarele zile se prognozează majorarea nivelului poluării aerului atmosferic ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile care duc la dispersia noxelor din aer.

Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni, cât și pentru animale. Populația expusă la acest tip de poluanți poate avea dificultăți respiratorii, iritații ale căilor respiratorii, disfuncții ale plămânilor. Expunerea pe termen lung la o concentrație redusă poate distruge țesuturile pulmonare, ducând la emfizem pulmonar. Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.

Oxizii de azot se formează în procesul de combustie atunci când combustibilii sunt arși la temperaturi înalte, dar cel mai adesea ei sunt rezultatul traficului rutier, activităților industriale, producerii energiei electrice. Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea ploilor acide, efectului de seră, deteriorarea calității apei, reducerea vizibilității în zonele urbane etc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md