Premierul Luxemburgului, despre migraţie: „Nu suntem la piaţă. Nu discutăm despre covoare, ci despre oameni”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Discuțiile din Uniunea Europeană cu privire la soluțiile financiare pentru problema migrației trebuie să se concentreze asupra oamenilor, și nu asupra banilor, a declarat joi premierul luxemburghez Xavier Bettel, transmite dpa.

Remarca sa vine în contextul în care liderii europeni reuniți miercuri și joi pentru un summit informal la Salzburg au luat în considerare posibilitatea unor contribuții financiare din partea țărilor UE care refuză să accepte pe teritoriul lor solicitanți de azil veniți din principalele țări de sosire din sudul Europei.

„Nu suntem la piaţă. Nu discutăm despre covoare, ci despre oameni”, a declarat Bettel presei în debutul celei de-a doua zile de dezbateri de la Salzburg.

„Dacă începem să discutăm despre care este preţul migranţilor, e o ruşine pentru noi toţi”, a adăugat el.

La rândul său, premierul italian Giuseppe Conte a insistat că nu consideră formele economice ale solidarităţii o cale adecvată de a rezolva problema migraţiei. Contribuţiile economice sunt doar o „posibilitate reziduală” şi „contează să existe o participare largă la un mecanism de redistribuire”, a spus Conte în faţa presei.

Italia face parte din grupul anti-imigraţie al ţărilor UE, iar guvernul de la Roma susţine redistribuirea solicitanţilor de azil, dar guverne de orientare dură, din Austria şi din alte ţări ale Europei centrale se opun unui astfel de mecanism.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a afirmat că problema migraţiei poate fi rezolvată doar prin măsuri de protecţie a graniţelor terestre şi maritime ale Uniunii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...