Președintele francez Emmanuel Macron le cere europenilor să rămână uniți și coerenți, în contextul Brexit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele francez Emmanuel Macron a insistat joi la Salzburg (Austria) asupra importanței ca statele europene să rămână unite și coerente, pe ultima sută de metri a negocierilor privind Brexit-ul, relatează AFP.

„Vor exista tensiuni”, a avertizat preşedintele francez la sosirea la summitul informal al UE de la Salzburg.

„Vor fi întotdeauna momente dificile (…) dar trebuie să apăram interesele Uniunii Europene pe termen scurt, mediu şi lung”, a adăugat el.

Negocierile privind Brexit-ul trebuie accelerate pentru încheierea în această toamnă a unui acord privind retragerea Marii Britanii, care urmează să părăsească oficial UE la sfârşitul lunii martie 2019.

Pentru Macron, cel mai important este să „rămânem împreună, să avem o abordare comună” şi să „rămânem coerenţi”. „Trebuie găsită o soluţie, însă ea nu trebuie să afecteze coerenţa, forţa celor patru libertăţi ale pieţei unice”, a mai spus el.

În ceea ce priveşte problema migraţiei, „avem nevoie de rezultate deoarece cetăţenii noştri au nevoie să fie protejaţi”, a afirmat Macron.

„Susţin propunerea Comisiei Europene de creştere a efectivelor Frontex la 10.000 (de agenţi de frontieră) pentru a apăra graniţele UE”, a adăugat el, referindu-se la un anunţ recent al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

El a solicitat, de asemenea, o politică „mult mai eficientă” pentru organizarea întoarcerii migranţilor care nu pot obţine azil în Europa.

Precedentul summit european din iunie a scos la lumină disensiunile profunde dintre ţările europene cu privire la politica în domeniul migraţiei, aminteşte AFP.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...