Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Schimbări electorale la Guvern

[sondaj] Schimbări electorale la Guvern

Noi remanieri la guvern. În locul Svetlanei Cebotari, la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a fost nominalizată Silvia Radu, fostă primară interimară la Chișinău, iar la Agricultură, Dezvoltare Regională şi Mediu, Liviu Volconovici a fost înlocuit cu Nicolae Ciubuc, directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). S-a întâmplat marți, după ce liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat că vor fi operate modificări în componenţa Executivului, pentru „a spori eficiența echipei guvernamentale”. Oamenii „au așteptări mai mari de la noi” – a motivat Plahotniuc.

Schimbare la guvern. Ce se schimbă?

Andrei Strâmbeanu, scriitor

Nu se schimbă nimic. După cum nu s-a schimbat și până acum. În rău – da, în bine – nu. Să schimbi pe Tanda cu Manda, asta se cheamă schimbare? Cum s-o aduci pe Silvia Radu la Sănătate, când ea în viaţa sa nu a pus o injecție? Nu ştiu pe cât e de la locul lui Ciubuc la Agricultură, am văzut că e de la Sadova, o fi, bănuiesc, cineva din tagma lui Dodon. Şi asta se cheamă schimbare? Bătaie de joc. Ei, nenorociții, chiar cred că suntem nişte proşti. Cică, candidaturile lui Radu şi Ciubuc au fost consultate cu cetățenii. Care cetățeni, când, unde? Ei fac ziua ce visează noaptea. PD cu alde Plahotniuc, Filip, Diacov, Buliga şi cine mai este acolo, sunt la guvernare din 2014. Şi Plahotniuc abia acum a aflat că lucrurile în Moldova merg rău? Cu ei în Moldova nu a fost nicicând bine. Şi trebuie să le-o spunem în faţă și oriunde, pentru că vin alegerile şi ei caută să facă impresia că sunt în treabă. Nişte derbedei.

Alexandra Can, Asociaţia Patronală APIUS

Puțin probabil să se schimbe ceva, pentru că, la noi, situația e complicată nu doar la Sănătate și Agricultură, iar numirile în guvern și nu numai în guvern, se fac pe orice criteriu vrei – de partid, de rudenie, cumătrism, numai nu după merit. Cine i-a testat pe cei doi? Am văzut că PD declară că noii miniștri au fost selectați în urma unor consultări cu premierul şi cu populaţia. Cu premierul, e clar. Cu populația, nu prea. În toată lumea, responsabilitățile pentru actul guvernării, revin partidului sau partidelor de la guvernare, nu populaţiei. Ce înseamnă, oamenii să aleagă ministrul cutare sau cutare. Nu-i serios ce declară PD. E populism curat. Eu înțeleg că suntem în an electoral şi toţi vor să se pună bine cu alegătorii, dar nu în halul ăsta. Ce va face dl Ciubuc la Agricultură şi Mediu nu ştiu, dar Silviei Radu nu îi va fi simplu la Sănătate. Aşteptările oamenilor au fost şi vor rămâne mari, pentru că și Agricultura, şi Sănătatea au nevoie de investiții şi de o gestionare atentă şi corectă a banilor.

Mihail Dârul, pensionar

Da ce poate să se schimbe? Eu mă zbat pentru problemele transnistrenilor noștri de ani de zile, sub diferite guverne și nimic. Am două cereri personale pe numele prim-ministrului Filip, dar „0” atenție. Miniștrii în guvern vin să își rezolve problemele lor, nu pe ale noastre. Au consilieri lenoși, care își fac treaba de mântuială. Ei nu ne aud pe noi. Ei se aud și se văd numai pe ei. Că a fost, cine a fost și vine acum Radu și Ciubuc, nu va schimba nimic, pentru că ei aleg miniștrii nu după cât de buni sunt, dar după interesele lor. Ca să se schimbe lucrurile, la guvern, în parlament, în fruntea țării trebuie să stea oameni pe care-i doare sufletul pentru R. Moldova și care au apărat-o în 1992 la Nistru. Cel puțin, până se face ordine în Moldova.

Valentin Krîlov, comentator politic

De schimbat ar trebui schimbate multe, dar nu se va schimba nimic. Toate vor rămâne pe vechi. Sunt jocuri poltice. Circ. Vin alegerile şi PD înțelege că șansele lui de a rămâne la guvernare sunt tot mai mici. În cel mai bun caz, locul 3 în alegeri, nu mai mult. Şi atunci încearcă să îşi „schimbe părul”, în loc să schimbe năravul. Dacă îşi bat capul cu adevărat de nevoile oamenilor, unde-i miliardul? Nu zic, dacă trebuie schimbați miniștrii, să fie schimbați. Dar cu efect. Nu de ochii lumii sau pentru că așa-i convine nu știu cui. Cu tot respectul pentru Silvia Radu, dar ce poate schimba ea la sănătate, dacă nu e din domeniu. Mie îmi este greu să înțeleg de ce schimbările s-au făcut doar la Sănătate şi Agricultură, că la noi toate ministerele sunt cu probleme. Vlad Plahotniuc declară că până şa alegeri vor fi schimbați şi alţi ministri, dacă vor cere-o oamenii. Dar până acuma de ce nu i-au întrebat? De ce nu-i întreabă atunci când îi fură la tarife, la taxe, la preţuri, la servicii, la salarii, la pensii. Speculaţii electorale. Dar nu cred că au șanse.