Din nou „blocaj instituțional”?! Igor Dodon a respins candidaturile miniștrilor propuși, iar Pavel Filip se va adresa CC pentru suspendarea președintelui

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon a respins candidaturile Silviei Radu și Nicolae Ciubuc pentru funcțiile de miniștri ai Sănătății și Agriculturii. Despre aceasta, șeful statului l-a informat aseară pe premierul Pavel Filip. De altă parte, șeful Cabinetului de Miniștri a menționat că refuzul președintelui este „o nouă încălcare a Constituției”, fiind „argumentat ridicol și populist”. Astfel, acesta a declarat că se va adresa Curții Constituționale pentru a rezolva „blocajul instituțional” creat.

Participând la o emisiune în direct, la un post de televiziune apropiat formațiunii sale, Igor Dodon a spus că i-a scris un răspuns premierului Pavel Filip în care l-a informat că nu acceptă cele două candidaturi înaintate. „Pot să spun și de ce. Știți, Lenin spunea că fiecare bucătăreasă poate conduce o țară. Iată, cu unele afirmații ale lui Lenin sunt de acord, dar cu acest postulat nu-s de acord. Și aici nu-i vorba de Silvia Radu. Eu cred că fiecare trebuie să se ocupe de ceea cu în ce se descurcă. Iată Dvs. sunteți jurnalist, un bun jurnalist, ocupați-vă de jurnalism. Sunt convins că dacă vi s-ar propune să deveniți ministru al Apărării, a-ți refuza”, a „argumentat” șeful statului adresându-se moderatoarei emisiunii.

„Nu știu, Silvia Radu e un manager bun. Am spus cândva la emisiunea voastră că e un bun specialist. Nu știu ce-i, electrician. Să se ocupe de asta. De ce se bagă la Sănătate. Trebuie cel puțin să înțelegi ce-i asta „Paracetamol” și „Aspirină” și diferența dintre ele. De aceea, fără a avea ceva personal împotriva ei, consider că în fiecare domeniu trebuie să fie un om care se descurcă bine în asta. Argumentul de bază a fost calitățile profesionale pentru acest sector”, a afirmat Igor Dodon referindu-se la candidatura Silviei Radu.

Cât ține de cel de-al doilea candidat, directorului AIPA, Nicolae Ciubuc, înaintat pentru funcția de ministru al Agriculturii, șeful statului a spus că deși îi este consătean și îl cunoaște bine, a vorbit cu producătorii agricoli și sunt „mari întrebări privind integritatea acestui candidat”. „De aceea, și în privința lui am dat răspuns negativ”.

„Dacă Guvernul își va asuma decizia de a înainta repetat candidaturile, atunci mâine-poimâine ne vom expune poziția pentru a nu reține această situație”, a conchis Dodon la subiectul dat.

Puțin după asta, premierul Pavel Filip a scris o postare pe Facebook, în care și-a exprimat „regretul” că „Republica Moldova este condusă de un președinte care încalcă frecvent Constituția, în funcție de interesele sale politicianiste, un președinte care își anulează de unul singur rolul instituțional pe care ar trebui să-l aibă”.

„Ne vom adresa din nou Curții Constituționale pentru a solicita rezolvarea acestui blocaj instituțional pe care șeful statului încearcă să-l provoace”, a mai scris premierul moldovean, fără a se referi la faptul înaintării repetate a candidaturilor, conform prevederilor constituționale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...