Israelul explică Moscovei cum a fost doborât luni avionul rusesc. Ce i-a transmis Assad lui Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O delegație israeliană se va deplasa azi la Moscova pentru a prezenta concluziile anchetei sale după ce un avion al Rusiei a fost doborât accidental de către aliatul său sirian într-un raid israelian, transmite AFP. Condusă de generalul Amikam Norkin, șeful forțelor aeriene, delegația va prezenta „raportul situației din această seară (de luni spre marți) (…) privind toate aspectele sale”, a indicat armata israeliană într-un comunicat, citat de Agerpres.

„În plus, ei vor prezenta tentativele continue ale Iranului de a transfera arme strategice organizaţiei teroriste Hezbollah şi de a stabili o prezenţă militară iraniană în Siria”, adaugă sursa citată.

Luni, un avion rus a fost doborât din greşeală de apărarea antiaeriană a aliatului său sirian, ucigând pe toţi cei 15 membri ai echipajului, într-un moment în care rachete israeliene vizau depozite de muniţii din provincia siriană Latakia (nord-vest).

Armata rusă i-a acuzat mai întâi pe piloţii israelieni că s-au servit de aparatul rus ca acoperire pentru a scăpa de tirurile siriene, ceea ce Israelul a negat.

Conform acestuia, avionul Rusiei nu se afla la locul operaţiunii atunci când avioanele israeliene au lovit un sit al armatei siriene şi a fost atins când aceste aparate reveniseră deja în spaţiul israelian.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat marţi „tristeţea” într-o convorbire telefonică avută cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a promis asistenţă din partea Israelului în derularea anchetei cu privire la tragicul incident.

Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit de un „concurs de circumstanţe accidentale tragice” şi a cerut taberei israeliene să nu permită repetarea acestui gen de situaţii.

Norkin va fi însoţit la Moscova de ofiţeri de informaţii, a precizat armata israeliană.

Preşedintele sirian Bashar Al-Assad a trimis o scrisoare preşedintelui rus Vladimir Putin, exprimându-şi condoleanţele faţă de recentul accident de avion rutier Il-20 din Siria, a informat presa locală.

Preşedintele sirian Bashar Al-Assad i-a trimis lui putin o scrisoare în care spunea că doborârea avionului a fost rezultatul aroganţei israeliene, a informat agenţia SANA.

Preşedintele sirian şi-a exprimat condoleanţele faţă de tragedie şi a spus că speră că accidentul nu va împiedica lupta comună împotriva terorismului rus şi sirian.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...