Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.09.2018

Ultimele inovaţii din domeniul fumatului ar putea fi incluse în legislația națională privind controlul tutunului

Inițiativa aparține deputatului Simion Grișciuc și a fost examinată, astăzi, în cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. Proiectul propune modificarea definiţiei ’’fumat” cu inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii produselor din tutun sau produselor conexe, precum şi inhalarea voluntară a aerosolilor rezultaţi în urma vaporizării substanţelor cu dispozitive electronice de tip ’’ţigaretă electronică” sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului, indiferent dacă fumul sau aerosolii sunt inhalaţi sau expiraţi activ.

Totodată, este definită noțiunea de ţigaretă pentru dispozitive de încălzire prin produs din tutun destinat consumului prin intermediul unui dispozitiv special fără a se produce combustia amestecului.

Potrivit autorului, modificările sunt necesare pentru informarea, avertizarea şi protecţia consumatorului produselor din tutun. Potrivit deputatului, odată cu folosirea noilor modalităţi de consum a tutunului, prin metoda heat-not-burn, nu se diminuează efectele nocive ale fumatului, de aceea este importantă această reglementare.

Noua metodă presupune folosirea unui dispozitiv special care generează aerosolul de nicotină prin încălzirea unui băţ de tutun măcinat şi produse chimice, fără a lăsa tutunul să ia foc. La rândul lor, ţigaretele special concepute pentru acest dispozitiv sunt alcătuite din elemente care includ un dop de tutun, un tub cu acetat gol, un filtru de peliculă de polimer, un filtru pentru muştucul de celuloză şi o hârtie exterioară. La fel ca ţigările ordinare şi ţigaretele electronice, această metodă utilizează un aerosol de particule ultrafine pentru a furniza nicotină. Aceste particule provoacă boli cardiace şi pulmonare, iar efectele negative asupra sănătăţii lor nu scad proporţional cu reducerea dozei, astfel încât şi nivelurile scăzute de expunere pot fi periculoase.

Proiectul urmează a fi dezbătut și votat în plenul Parlamentului Republicii Moldova, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus