/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Ce spun experții în sănătate despre candidatura Silviei Radu pentru funcția de ministră a Sănătății

missing
19 septembrie 2018, ora 19:51

Expertul de la Centrul de Politici și Analize în Sănătate, Ghenadie Țurcanu, spune că prin noile candidaturi la funcția de ministru, Partidul Democrat vrea să-și spăle imaginea înainte de alegerile Parlamentare.

Asistăm că guvernele îndeplinesc ceea ce se aprobă la partid și nu activează așa cum ar trebui să activeze un guvern tehnocrat. A devenit o tradiție ca înainte de alegeri se face careva remanieri în guvern, fie se schimbă careva miniștri pentru a crea o imagine că iată am pus oameni noi și iată oamenii aceștia vor face și vor îmbunătăți situația, dar în realitate nu este așa”, Ghenadie Țurcan, director de programe, „Centul pentu politici și analize în Sănătate”.

Expertul spune că Silvia Radu ar putea să facă lobby pentru sistemul de sănătate, însă consideră că acest fapt nu va aduce rezultatele dorite.

Ea, să spunem așa în ghilimele ”poate să rupă mai mulți bani” pentru sănătate. Nu cred că îi va reuși pentru că banii sunt deja împărțiți pe domenii, alte domenii decât sănătatea”, Ghenadie Țurcan, director de programe, „Centul pentu politici și analize în Sănătate”.

Între timp, experta în sănătate, Ala Nimerenco, a criticat pe Facebook activitatea ministerul Sănătății de până acum, menționând și câteva posibilele eșecuri ale viitorului ministru, propus de PDM.

Dna Cebotari Svetlana și-a asigurat locul în istorie pentru distrugerea Asistenței Medicale Primare, mai ales la sate și încurcarea ițelor în sănătatea publică într-un hal fără de hal. (…)Vedem ce face noul ministru cu reforma spitalicească. Aici va fi și mai grav”, scrie Ala Nemerenco pe pagina sa de socializare.

A scris experta. Totodată, Nemerenco a venit și cu un apel către Pavel Filip ca acesta să nu mai facă experimente pe sistemul de sănătate.

Vă rog, nu vă mai bateți joc atâta de sistemul sănătății, și nu faceți pe el experimente incompetente, că asta nu e construcție de drumuri, și nici producere de roți de avioane, și nici chiar Primărie, aici se moare. Și se duc doctorii pe un capăt, și pacienții tot se duc… Doar că în diferite direcții…”, declarația Alei Nemerenco pe pagina sa de facebook.mai adaugă aceasta.

În același timp fostul șef al direcției Sănătate din Chișinău, Mihai Moldovanu, care a fost demis din funcție de către Silvia Radu, dar restabilit de instanța de judecată, o acuză de incompetență.

Ea nu cunoaște nici sistemul sanitar nici cel social. Nu are competențe, abilități. iar în consecință va avea de pierdut sistemul medical, lucrătorii medicali, dar și cel social”, Mihai Moldovanu, Ex-Șef Sănătate, Primăria Chișinău

Pe de altă parte, alți șefi de spitale nu văd o problemă în lipsa studiilor medicale a candidatei la funcția de ministru.

În fruntea unei instituții medicale poate să fi ești un specialist care nu-i medic, având adjuncți sau secretari care cunosc medicina bine. Un manager bun poate conduce și fără studii medicale”, Serghei Rotaru, Șeful Spitalului Clinic Municipal din Bălți

Iar democrata Valentina Buliga, care este și președinta comisiei parlamentare Protecţie socială și sănătate a spus că această funcție va fi o provocare pentru Silvia Radu.

Sper că…este de fapt o încercare, o provocare când o persoană care nu are studii medicale să asigure un management bun într-un minister”, Valentina Buliga, Deputat PDM

Silvia Radu nu ne-a răspuns la telefon pentru a o reactie. Ieri, aceasta a declarant, pe o rețea de socializare, că propunerea PDM a fost o surpriză, iar experiența pe care o are o va folosi la reformarea celor două domenii: sănătăte și asistență socială. Anterior, ea a condus grupul Red Union Fenosa si a activat cateva luni în funcția de primar general interimar. Nu a răspuns la telefon nici ministrul demis Svetlana Cebotari.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram