/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Vacanță prelungită. Peste 3000 de copii stau acasă deoarece nu sunt vaccinați împotriva rujeolei

19 septembrie 2018, ora 19:22

Silvian abia a reușit să pășească pragul școlii, însă peste doar două zile a fost trimis acasă. Motivul- nu a fost vaccinat contra rujeolei. Părinții copilului sunt categoric împotrivă și spun că aceasta contravine valorilor creștine, fiind dăunătoare pentru copil.

Nu, nu îl vaccinăm nici într-un caz, chiar dacă o să scoată lege, oricum nu îl vaccinăm, chiar și dacă o să ne amenințe cu moartea”, Veaceslav Măgari, părinte.

Pentru că băiatul nu merge la școală, fiind privat de dreptul la educație, părinții s-au adresat la mai multe instituții. Fără succes însă.

-Cât timp urmează să mai stea acasă? –Nu știm. Azi a fost soția la școală, nu a găsit pe nimeni, directoarea e plecată nu știu unde, nici un răspuns. Vreo câteva zile mai înainte am sunat la un jurist, mi-a spus că împotriva sistemului nu putem merge”, Veaceslav Măgari, părinte.

Între timp, băiatul vrea să-și revadă mai repede colegii de clasă.

– Ce faci în zilele când nu mergi la școală? Ce faci acasă? – Lucrez, scriu, desenez. – Nu ți-e dor de școală? –Da”, Silvian, elev în clasa a doua.

Între timp, nimeni nu știe când copilului îi va fi permis să se întoarcă la ore. Administrația gimnaziului din satul Recea unde învață băiatul nu a fost dispusă să ne ofere informații exacte. Totuși, ei insistă ca toți elevii să fie vaccinați, în pofida opiniilor părinților.

Pentru clasele primare se face program recuperatoriu, când se întorc se recuperează. –Dar când se întorc ei? –Când se vaccinează. –Dar dacă ei nu doresc să se vaccineze? –La ședința la care am fost noi mi-au spus că o să se convoace Ministerele și o să ia o decizie. Și atunci o să ne spună ce facem mai departe”, Eugenia Canțîr, director adjunct gimnaziul „Recea”.

Părintele Victor din Cimișlia, tată a trei școlari, se află într-o situație similară. În acest an, și-a trimis mezina în clasa întâi, dar la fel este nevoit să o țină acasă. În pofida ordinului emis de cele două ministere, bărbatul se opune vaccinării. Spune că la naștere, fetiței i-a fost pus, pe ascuns, un vaccin care ar fi traumat-o.

„A fost traumată, i-a plesnit o venișoară la creier și s-a format o hematomă. În schimb a fost introdusă o infecție și a fost chiar din primele zile de la naștere tratată cu antibiotic de ultima generație. M-a întrebat, câte vaccini a primit și noi am zis numai una. El mi-a spus deschis că dacă mai primea a doua vaccină, copilul era să fie mort”, Victor Bârzoi, preot.

Preotul consideră că fiecare are dreptul de a alege dacă își vaccinează sau nu copilul. El spune că va lupta în continuare și va merge în judecată.

Pregătim cererea pentru judecată. În ziua de mâine probabil o să fie gata această cerere și sper că tot mâine va fi depusă la judecătoria din orașul Cimișlia. Suntem de acord să mergem mai departe, să atacăm la Curtea de Apel”, Victor Bârzoi, preot.

Purtătorul de cuvânt al Ministerul Educației, Ion Mischevca, afirmă că indiferent de motivele invocate de părinți, Ministerul Educației va acționa conform legii și va încerca să convingă toți părinții să-și vaccineze copiii.

Totodată, la punctul 152, Curtea statuează: legislația RM prin vaccinare obligatorie nu prevede motive religioase și de altă natură. Ministerul Educației Culturii și Cercetării va continua să respecte și să aplice legislația în vigoare. Concomitent, menționăm că se poartă discuții cu fiecare familie și se monitorizează fiecare caz în parte”, Ion Mischevca, purtătorul de cuvânt ministerul Educației.

Potrivit lui, practicile de prevenire a îmbolnăvirii de rujeolă sunt, de fapt, eficiente.

Conducătorii instituțiilor de învățământ în comun cu lucrătorii medicali au organizat ședințe cu părinții la care au fost informați despre riscurile rujeolei și a altor boli contagioase care pot fi prevenite prin vaccinuri. Numărul elevilor bolnavi de rujeolă s-a micșorat de la 84 la 3. Numărul copiilor nevaccinați s-a micșorat cu 2417 persoane”, Ion Mischevca, purtătorul de cuvânt ministerul Educației.

Potrivit ultimelor informații, peste 3000 de copiii din Moldova sunt nevaccinați contra rujeolei, ceea ce constituie 63 la sută din numărul total al elevilor care nu au fost lăsați să frecventeze școala. În majoritatea cazurilor, vaccinarea este contraindicată de către medicul de familie.

Reporter: Diana Popa
Imagini: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram