/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Cât a costat și cine a dat bani pentru construcția parcului de distracții „ORHEILAND”

19 septembrie 2018, ora 17:43

CPR a contactat-o pe purtătoarea de cuvânt a lui Ilan Șor, Alina Șargu, pentru a afla: care au fost costurile exacte ale parcului de distracții „ORHEILAND”, care au fost persoanele fizice și juridice ce au contribuit financiar la construcția acestuia, în baza cărui temei legal primăria a atribuit acest teren și cine în prezent deține dreptul de proprietate asupra parcului. Alina Șargu ne-a declarat că la construcția parcului pe lângă AO „Pentru Orhei” și Fundația „Miron Șor” au contribuit și alte persoane fizice și juridice, refuzând să le menționeze, adăugând doar că distracțiile în parc vor fi mereu gratuite. Aceasta la fel a refuzat să dea mai multe detalii cu privire la suma contribuită și care vor fi cheltuielile lunare de întreținere a parcului de distracții, precum și din ce surse financiare va fi acesta întreținut, sugerând să expediem oficial o solicitare de informații către primăria Orhei.

Astfel, pe data de 4 iunie 2018 a fost expediată o solicitare de informație către primăria Orhei și juriștilor de la „ORHEILAND”. Deși conform legii termenul de examinare a acesteia este de 15 zile, un răspuns la solicitarea de informații nu a parvenit nici până în prezent, fiind intenționat ignorate prevederile legale. Contactat telefonic, responsabilul de examinarea solicitării de informație de la Primăria Orhei, juristul primăriei Orhei – Ilie Nevmerjinschi, nu a putut oferi detalii când vom primi un răspuns la solicitarea noastră. După ce am menționat faptul că a depășit termenul de 15 zile, astfel încălcând prevederile legii nr. 982 privind accesul la informație, acesta a declarat că ,,asta e părerea noastră”, refuzând să mai discute.

Contactată în repetate rânduri, Alina Șargu a declarat că va afla din ce motiv nu a fost dat răspunsul, însă, ulterior, de fiecare dată spunea să o contactăm mai târziu că nu a reușit să afle. La începutul lunii august 2018, deplasându-ne la Orhei, am încercat să discutăm cu vicepreședintele „Partidului Șor” – Marina Tauber, însă aceasta a declarat că este ocupată și ne-a redirecționat din nou la Alina Șargu. Ultima ne-a asigurat că va discuta cu juriștii de la „ORHEILAND” și până la finele săptămânii vom primi toată informația solicitată, lucru care așa și nu s-a întâmplat.

Totodată, la finele lunii iulie a fost depusă o plângere la Inspectoratul General de Poliție, pe faptul că Primăria de la Orhei a încălcat prevederile legale și nu a dat un răspuns în termen la solicitarea de informație însă până în prezent nici aceștia nu au venit cu un răspuns cu privire la măsurile întreprinse, astfel încălcând și ei prevederile legale.

Autorii investigației precizează că în cadrul unei vizite la „ORHEILAND”, autorul investigației, a depistat un șir de ilegalități. La cumpărarea produselor alimentare de pe teritoriul parcului, nu se eliberează bonul de casă. Mai mult, aparatele de casă în genere lipsesc. Fiind întrebați vânzătorii de ce nu eliberează bonuri de casă, aceștia nu au putut oferi un răspuns. În calitate de vânzători au fost observați mai mulți minori, fapt care este interzis prin art.46 alin.(4) din Codul muncii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram