14:16:12 29.03.2024
Stiri

Măsuri URGENTE pentru a preveni răspândirea pestei porcine pe teritoriul R. Moldova: Porcii - sacrificați, iar proprietarii animalelor - despăgubiți

Economie 19.09.2018 16:41 Vizualizări1400 Autor: Ziarul National
Măsuri URGENTE pentru a preveni răspândirea pestei porcine pe teritoriul R. Moldova: Porcii - sacrificați, iar proprietarii animalelor - despăgubiți
Poză simbol


Porcii din localitățile R. Moldova, afectate de pesta porcină africană, vor fi sacrificați, iar proprietarii animalelor - despăgubiți.

Ordinul vine de la premierul Pavel Filip, care a prezidat astăzi ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, în cadrul căreia s-a discutat despre situația alarmantă privind răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova.

Premierul a cerut elaborarea și aprobarea unui Plan complex de acțiuni pentru a preveni extinderea pestei porcine. Potrivit acestuia, urmează a fi sacrificați circa 700 de porci din localitățile din R. Moldova afectate de pesta porcină africană, iar proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți. Suma care va fi alocată în acest scop se ridică la 1 milion și jumătate de lei.

O altă măsură menită să stopeze răspândirea bolii va fi extinderea perioadei de vânat a mistreților, vulpilor și șacalilor pe tot parcursul anului.

Un comunicat de presă al Guvernului arată că premierul s-a arătat îngrijorat de situația periculoasă din țările vecine, România și Ucraina. În România, pesta a fost confirmată recent la cea mai mare fermă de porci din țară și a doua ca mărime din UE, fiind sacrificați peste 250 de mii de porci.

„Este nevoie de implicarea și de mobilizarea tuturor instituțiilor și autorităților. Fiecare instituție are competențe pentru a contribui la lupta cu această epidemie. Lovitura economică poate fi una foarte mare. Nemaivorbind de latura socială, pentru că în Republica Moldova, practic fiecare gospodărie de la sat crește un porc acasă”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, va fi înăsprit și controlul la punctele de trecere a frontierei, fiind interzis importul cărnii și a produselor din carne de porc.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, de la începutul anului în R. Moldova au fost înregistrate 22 de focare de pestă porcină. În prezent, rămân active 13 focare din șase localități din raioanele Ștefan Vodă, Vulcănești și Cahul. Sub monitorizare sunt și trei zone unde virusul a fost depistat la mistreți.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md