Premieră în Moldova. Țara noastră va exporta în India 100 de kilograme de mere

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova va importa în India 100 de kg de mere. Potrivit unui comunicat al Guvernului, deocamdată este vorba de un lot de probă. De asemenea, în curând, merele noastre vor fi exportate și în Israel. Primul lot – probă de 100 de kg va fi livrat pentru efectuarea controalelor de rigoare. Totodată, începând cu 1 octombrie curent prunele prosperate din Republica Moldova vor fi exportate în Canada.

Potrivit Guvernului, partea indiană a stabilit cerințele fitosanitare de import, iar în timpul apropiat urmează a fi identificat exportatorul din țara noastră și importatorul din India.

Identificarea noilor piețe de desfacere pentru produsele moldovenești a fost solicitată de către premierul Pavel Filip. „Accentul trebuie pus pe exportul produselor cu valoare adăugată înaltă. Trebuie să analizăm barierele spre piețele de desfacere pe care vrem să accedem, să fim mai insistenți, să alegem nișe libere și să facem tranziția spre alte piețe interesante”, a spus prim-ministrul.

Fructele și legumele proaspete din Republica Moldova sunt livrate anual în circa 80 de țări – spre exemplu strugurii moldovenești sunt exportați în 20 de state ale lumii, iar prunele – în 16 state. Cele mai multe produse moldovenești ajung, în prezent, pe piața Uniunii Europene, cu creșteri mari pe piețele din Germania, Italia, Portugalia, țările Baltice, Cehia, Bosnia și Herțegovina și România.

Pentru accederea produselor moldovenești și pe piețele din alte regiuni ale lumii, continuă dialogul cu mai multe state cu potențial pentru producătorii din țara noastră. Astfel, se examinează posibilitatea de a exporta produse autohtone în Vietnam, Egipt, Qatar, Bangladesh și Indonezia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...