Scrisoare deschisă către președintele Parlamentului, Andrian Candu: „Munca peste program nu este și nu trebuie să fie soluția pentru un salariu de trai”

stop-cadru-andrian-candu–in-rol-de-reporter-mai-stii–imi-expira-mandatul–-1536930587

Coordonatoarea proiectului „Comunități active pentru democrație participativă în oraș”, Lilia Nenescu, a adresat o scrisoare deschisă președintelui parlamentului, Andrian Candu, din partea celor care muncesc peste program. Scrisoarea vine după ce Andrian Candu a afirmat că pentru a avea un salariu ca al său trebuie de muncit peste program.

„Domnule Candu,

Afirmați că munca peste program este soluția pentru a avea un salariu de care vă bucurați dumneavoastră (peste 10 mii lei), adică un salariu de trai (a se citi: un salariu din care să poți întreține o locuință, să achiți servicii comunale, să poți folosi transportul public, să procuri o haină și o pereche de cizme de iarnă, să mănânci rațional și sănătos, să cumperi un bilet la teatru, și toate aceste cheltuieli le înmulțim la cel puțin 3 membri de familie).

Domnule Candu, munca peste program nu este și nu trebuie să fie soluția pentru un salariu de trai, pentru că:

Un salariu de trai este un drept fundamental care trebuie câștigat într-o lună ordinară de muncă, de către toți muncitorii, fie ei profesori, agricultori, doctori, ingineri, șoferi sau deputați. Fiecare muncitor trebuie să câștige un salariu suficient pentru a se întreține pe sine și pe familia sa, fără a fi nevoit să recurgă la munca peste program pentru a-și acoperi necesitățile primare.

Munca peste program nu se traduce neapărat în salariu decent. Există nenumărate persoane care lucrează peste program dar care totuși nu ajung să câștige un salariu decent (peste 10 000 lei). Conform datelor BNS, în Moldova, în anul 2017, aproximativ 306 800 (aproape o treime) de persoane au lucrat lunar peste program.

salariu

Domnule Candu, indiferent de programul de muncă al muncitorilor din domeniul agricol, salariul acestora nu este nici pe departe de 10 000 de lei. Se știe că spre deosebire de munca dvs., în care o ștampilă poate fi aplicată în câteva secunde, o rezoluție poate fi votată peste noapte, munca agricolă funcționează în cu totul alt regim decât cel standard. Ziua de muncă agricolă începe adesea înainte de răsărit și se termină hăt după apus. Dacă ar fi să-l parafrazăm pe colegul dvs. Pavel Filip: „lacrimi, muncă, sudoare”, deci, multă muncă peste program. Totuși, salariul mediu al muncitorilor agricoli în 2017 a fost de 3688 de lei.

Nici profesorii nu se pot lăuda cu salarii de peste 10 000 de lei. În 2017, salariul mediu câștigat de un profesor a fost de 4459 de lei. Și profesorii muncesc peste program. Pregătirea curriculelor, verificarea lucrărilor de control, rapoartele trimestriale și anuale, pregătirea evenimentelor festive, pregătirea elevilor pentru olimpiadele școlare, activitățile extracurriculare etc. – toate aceste activități sunt de cele mai multe ori, lucru peste program.

Nici muncitoarele din industria textilă nu se pot lăuda cu un salariu de 10 000 de lei. Se știe că salariul muncitoarelor din industria textilă e calculat în bază de cote. Iar cotele sunt de cele mai multe ori, intenționat prea mari pentru a fi realizate în ziua standard de lucru. Muncitoarele din industria textilă, muncesc adesea peste program. Serile, în zilele de odihnă, de sărbători. Deși lucrează peste program, în 2017, acestea au ridicat în mediu un salariu de 5823 lei.

Domnule Candu, spre deosebire de veniturile deputaților care, pe lângă salariul de bază, beneficiază de tot soiul de beneficii din bugetul de stat: transport gratuit (nu reprezintă o excepție folosirea mașinii de serviciu în scopuri personale), servicii de sănătate gratuite, diurne, alocații de ajutor social, îndemnizații pentru concediu etc., de cele mai multe ori salariul de bază este unica formă de venit și cea mai importantă formă de venit pentru salariații din agricultură, industrie, învățământ etc.

Cred că în loc să povestiți și să-i îndemnați pe ceilalți să muncească peste program pentru a câștiga un salariu decent (și de fapt, haideți să fim sinceri, dvs. nu trăiți chiar din salariu, cele mai mari venituri al dvs venind din acțiunile pe care le dețineți la firma nașului – și zic asta după lectura declarațiilor de avere ale dvs), ar trebui să promovați în parlament legi și politici care ar asigura ca toți angajații, din toate sectoarele economii să primească salarii de trai. Cel puțin.

P.s. Această scrisoare a fost scrisă după programul de muncă”,  a scris tânăra într-un articol postat pe platzforma.md.

Amintim că, pe 15 septembrie, Parlamentul Republicii Moldova a organizat ziua uşilor deschise. În cadrul evenimentului președintele parlamentului, Andrian Candu a afirmat:  „Păi, înseamnă că trebuie muncit, muncit și muncit, chiar și peste program, așa cum o fac eu și atunci cu siguranță o să câștigați [un salariu de peste 10 mii lei].” (răspuns la întrebarea despre cum ar putea un jurnalist să primească un salariu ca a lui).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente