În premieră, deținuții din Penitenciarul nr. 3 din Leova au participat la simularea procesului de vot

Pentru prima oară într-un penitenciar din Republica Moldova a fost organizat un atelier de educație electorală pentru deținuți. Peste 50 de persoane care se află în detenție la Penitenciarul nr. 3 din Leova au participat la o sesiune de informare și simulare a proceselor electorale.

Inițiativa a aparținut Asociației Obștești „Prospect” din Cimișlia și s-a desfășurat în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală.

Astfel, deținuții au intrat în rol de: membri ai Biroului Electoral al secției de votare cu urna mobilă, operatori care verifică datele din buletinele de identitate, observatori și alegători. După încheierea simulării, situațiile au fost discutate și explicate de către echipa CEC.

„Nu a mai fost nimeni până acum să ne vorbească despre alegeri în afară de ziua când votăm. Fiecare vot contează! Părerea mea este că, dacă eu nu o să-mi exercit votul, ar putea să o facă altcineva în locul meu și eu nu vreau asta. Eu merg la vot în primul rând pentru că sunt cetățean al țării”, afirmă Ruslan, deținut.

Ruslan a fost condamnat acum 5 ani. Pe atunci era consumator de droguri. A reușit să scape de dependența sa și în ultimii doi ani este voluntar, încercând să-i convingă pe alți deținuți să renunțe la droguri. Vine cu un sfat, le vorbește cu exemple din experiența sa și îi încurajează să lupte cu viciile lor. A participat cu mult interes la atelierul de informare și chiar s-a oferit să joace rolul unui funcționar electoral în timpul simulării procesului de vot.

Ruslan mai are de stat în închisoare 2 ani și jumătate. Însă, potrivit angajaților penitenciarului, Ruslan are șansele să obțină liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen. Așa că Ruslan speră că va vota la secția din preajma casei sale la alegerile parlamentare din 2019.

Un alt deținut, Andrei, care mai are un deceniu de ispășit din sentința sa, își va exercita dreptul de vot la penitenciar.

„Am aflat despre anumite proceduri, dar și alte informații pe care nu le-am știut. O astfel de activitate este organizată pentru prima oară la noi. Să știți că și aici, în penitenciar, în ziua alegerilor, ni se explică procedurile și actele pe care trebuie să le avem pentru a vota. În februarie voi vota din nou, de data aceasta, mai informat”, spune Andrei.

Valentina Scobici, consultantă principală în Direcția comunicare, relații publice și mass-media a CEC, a menționat că a văzut că persoanele deținute sunt niște cetățeni activi, instruiți, care vor să știe mai multe despre alegeri și despre ce se întâmplă în ziua scrutinului. „Noi ne dorim ca toți cetățenii Republicii Moldova să fie activi în procesele electorale, iar pentru a fi activi trebuie să fie informați”, relatează Valentina Scobici, consultantă principală în Direcția comunicare, relații publice și mass-media a CEC.

Președintele Asociației Obștești „Prospect” din Cimișlia, Andrei Bargan, este încrezător că asemenea activități vor spori activismul civic: „Cred că acest exercițiu îi va ajuta să fie mai informați despre procesele electorale, viața politică și procedura de vot. Sperăm ca acești cetățeni să își exercite dreptul de vot și să-și cunoască drepturile constituționale”.

Deținuții din Republica Moldova participă la alegeri cu ajutorul urnelor mobile. Pe perioada exercitării votului, administrația penitenciarului le eliberează buletinul de identitate din dosarul personal. Votul lor, ca și în cazul tuturor cetățenilor Republicii Moldova, este secret. În Penitenciarul de tip închis nr. 3 din Leova își ispășesc pedeapsa peste 380 de persoane.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.