08:41:01 19.04.2024
Stiri

DOC // Rezoluție în sprijinul R. Moldova, înregistrată în Senatul SUA: Federația Rusă este îndemnată să-și retragă trupele și munițiile din Transnistria

Politică 19.09.2018 12:00 Vizualizări1604 Autor: Ziarul National
DOC // Rezoluție în sprijinul R. Moldova, înregistrată în Senatul SUA: Federația Rusă este îndemnată să-și retragă trupele și munițiile din Transnistria


O rezoluție în susținerea Republicii Moldova a fost înregistrată în Senatul Statelor Unite, iar documentul ar urma să confirme poziția Senatului de întărire a relațiilor SUA – Republica Moldova și să reafirme suportul pentru integritatea teritorială a republicii noastre.

Rezoluția reafirmă poziția Statelor Unite în susținerea suveranității, independenței și integrității teritoriale a R. Moldova, precum și dreptul suveran al republicii să facă parteneriate fără presiune externă, inclusiv dreptul de asociere cu UE sau organizații regionale.

Documentul cere, totodată, Federației Ruse să-și îndeplinească obligațiile internaționale de retragere a trupelor și munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, Moscovei i se cere să se abțină de la amenințări economice și presiuni asupra Moldovei. Federația Rusă este chemată să înceteze orice acțiune care sprijină mișcările separatiste pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, proiectul rezoluției Senatului încurajează Secretarul de Stat și USAID să focuseze asistența pentru susținerea reformelor în justiție, promovarea unei guvernări deschise, transparente și democratice, suportul pentru mass-media și creșterea economică, precum și în domeniul securității energetice. Senatul încurajează Guvernul Moldovei să continue implementarea reformelor cruciale pentru sporirea capacității și încrederii în instituțiile democratice, justiție, lupta cu corupția și activitatea societății civile. De asemenea, Guvernul este chemat să încurajeze implicarea societății civile în lupta cu corupția.

Rezoluția Senatului reafirmă importanța alegerilor libere, corecte și transparente și susține eforturile de combatere a campaniilor de dezinformare din Estul Europei.

Un comunicat de presă al Parlamentului arată că spicherul Andrian Candu, care se află la Washington, a solicitat, în cadrul întrevederii de ieri cu Senatorul Ron Johnson, președinte al subcomitetului pentru Europa și cooperarea regională de securitate, membru al comisiei Senatului pentru relații externe, suport pentru promovarea acestui document.

Menționăm că, în februarie curent, în Congresul Statelor Unite a mai fost înregistrată o rezoluție în susținerea Republicii Moldova.




Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md