14:12:07 28.03.2024
Stiri

Maia Sandu le răspunde primarilor care o învinuiesc de sistarea ajutorului financiar către R. Moldova din partea UE: „PD-ul a mai ticluit o scrisoare în care laudă regimul”

Partide/Comunicate 18.09.2018 19:54 Vizualizări2158 Autor: Ziarul National
Maia Sandu le răspunde primarilor care o învinuiesc de sistarea ajutorului financiar către R. Moldova din partea UE: „PD-ul a mai ticluit o scrisoare în care laudă regimul”


Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, crede că Partidul Democrat se află în spatele scrisorii pe care i-au expediat-o astăzi mai mulți primari din R. Moldova și o acuză pe politiciană că a adoptat o strategie de pedepsire a cetățenilor de către partenerii străini.

Scrisoarea primarilor vine după ce Maia Sandu le-a expediat mesaje personale în care le explica că nu opoziția se face vinovată de sistarea ajutorului macrofinanciar pentru R. Moldova din partea UE, așa cum au scris ei în mesajul lor anterior către Bruxelles, ci acțiunile actualei guvernări.

Astăzi, unii primari i-au răspuns că „nu doar că cetățenii vor avea de suferit din pricina că nu vin resursele financiare atât de necesare, dar ei și-ar putea pierde încrederea chiar în parcursul european al țării”: „Vă înșelați, dacă vă închipuiți că o asemenea strategie o să vă aducă voturi. Ea vă aduce doar disprețul oamenilor. Ei văd în astfel de demersuri egoism, carierism și lipsă totală de empatie cu nevoile lor urgente”.

Într-o reacție pe Facebook, Maia Sandu susține că a citit mesajul primarilor și remarcă faptul că, de această dată, Partidul Democrat ar fi convins doar câteva zeci de primari s-o semneze.

„Nu voi reacționa nici critic și nici prin a aduce învinuiri. Nici nu mă supăr din cauza unor informații neadevărate lansate în scrisoare. Înțeleg prin ce treceți dumneavoastră înșivă din cauza regimului. Știu că sunteți supuși unor presiuni fără margini, șantajului cu oprirea finanțării primăriilor, cu amenințarea concedierii rudelor, cu dosare active sau în așteptare, cu intimidări zilnice. Știu aceste lucruri, deoarece comunicăm cu mulți dintre dumneavoastră, indiferent din ce partid faceți parte. De asemenea, știu și ce le spuneți oamenilor din comunitățile pe care le reprezentați. Tocmai de aceea am decis să vă trimit scrisori personale, nu publice, pentru că mi-am dorit să avem o comunicare individuală și să vă spun că noi știm prin ce treceți. Am primit răspunsuri de la primari care ne-au spus că împărtășesc aceleași valori, dar că au fost forțați să semneze scrisoarea PD către instituțiile europene, și de la alții care au scris că nu sunt la curent cu textul scrisorii, că au semnat doar pentru solicitarea sprijinului financiar de la UE. Speriat de comunicarea noastră cu primarii, PD-ul a mai ticluit o scrisoare în care laudă regimul și acuză opoziția de viața tot mai grea a cetățenilor, doar că de data asta a reușit să forțeze numai câteva zeci de primari să semneze”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Politiciana a adăugat că, „oricât de multe minciuni ar spune regimul, vreau să fie clar un lucru: dacă ar fi adevărat că aș avea această putere „magică” asupra Uniunii Europene, nu aș sta pe gânduri să vă ofer autonomie financiară cu bani și proiecte de infrastructură europene”.

„Însă atât eu, cât și dvs .cunoașteți că nimeni nu deține astfel de puteri. Ele sunt rodul minții bolnave de putere a unui om care sugrumă această țară. Însă avem o șansă să transformăm în realitate dorința noastră ca oamenii din Republica Moldova să trăiască bine. Puterea noastră constă în unitate și curaj. Dacă ne unim eforturile, vom aduce țara pe calea valorilor europene și, împreună, vom construi o autonomie reală – cu bani și garanții, așa încât primarii să nu mai fie la cheremul partidului de la guvernare, oricare ar fi acesta. Împreună putem atrage fonduri de sute de milioane pentru a construi sate și orașe moderne, drumuri noi și nu cârpeli, servicii sociale în beneficiul oamenilor și afaceri mici în mediul rural. Dumneavoastră știți că acest lucru este posibil doar dacă noi demonstrăm că suntem europeni în fapte. De aceea vă rog să rezistați în continuare, să fiți alături de comunitățile dvs., alături de oameni. Nimeni nu vă dorește răul, indiferent de apartenența politică sau schimbările politice pe care le-ați făcut. Acum aveți angajamentul nostru – vom avea o administrație publică europeană, independentă și protejată de șantajul politic, cu resurse suficiente pentru a dezvolta comunitățile. ACUM trebuie să fim uniți de o viziune comună. Să fim solidari și să avem curaj!”, și-a încheiat Maia Sandu mesajul pentru primari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md