17:52:03 16.04.2024
Stiri

PSIHOLOG // Cum să iți crești copiii buni și fericiți

Știri 18.09.2018 19:39 Vizualizări2267 Autor: Ziarul National
PSIHOLOG // Cum să iți crești copiii buni și fericiți sursa: uti24.ro


Orice părinte își dorește ca cei mici să devină adulți respectuoși cu cei din jur, amabili și responsabili. Cu toate acestea, foarte puțini dintre ei își învață copiii ce este compasiunea, potrivit unui studiu realizat de Richard Weissbourd, psiholog la Harvard. Specialistul le oferă părinților câteva recomandări despre cum sa crești un copil bun.

Richard Weissbourd este psiholog la Harvard specializat în educație și coordonatorul unui proiect intitulat „Making Caring Common“, prin care ajută copiii să învețe compasiunea. De ce ar avea nevoie cei mici de profesori pentru a învăța să le pese de oamenii din jur? Pentru că foarte puțini părinți sunt preocupați de acest aspect, după cum reiese dintr-un studiu realizat de același specialist.

În jur de 80% dintre copiii și tinerii care au luat parte la această cercetare spun că părinții lor se bucură mai mult de realizările și de fericirea copiilor decât de gesturile frumoase făcute pentru cei din jur, scrie publicația americană „The Washington Post“. Cei mai mulți copii au bifat afirmația: „Părinții mei sunt mai mândri de mine dacă iau note mari la școală decât dacă sunt un membru bun al comunității în clasă sau la școală“.

Psihologul Richard Weissbourd oferă părinților câteva recomandări despre cum sa crești un copil bun si respectuos cu oamenii din jur. „Copiii nu se nasc buni sau răi și nu ar trebui să renunțăm niciodată la educarea lor. În fiecare etapă a copilăriei, ei au nevoie de adulți care să-i ajute să devină buni, respectuoși și responsabili în comunitatea în care trăiesc“, spune specialistul american.

Grija pentru ceilalți trebuie să devină o prioritate

De ce? Majoritatea părinților pun pe primul loc fericirea și realizările copiilor, în detrimentul grijii pentru ceilalți. Însă, copiii trebuie să-și adapteze nevoile la cele ale oamenilor din jur, indiferent că este vorba doar de o pasă a mingii sau despre a lua partea unui coleg care este agresat.

Cum? Copiii trebuie să audă de la părinți că este important să te preocupe oamenii din jur. În loc să-i spuneți copilului: „Cel mai important lucru este să fii fericit“, încercați să-i spuneți: „Cel mai important lucru este să fii bun“. Dacă aveți copii cu vârste mai mari, aveți grijă ca el să se adreseze respectuos oamenilor din jur, chiar și atunci când sunt obosiți sau nervoși. Întrebați periodic învățătorul/profesorii cum se poartă copilul cu colegii la școală.

O situație concretă în care îl puteți învăța ce înseamnă empatia: când copilul vrea să iasă din echipa de fotbal a școlii sau din trupa în care a cântat, părinții ar trebui să-i atragă atenția asupra obligațiilor pe care le are față de grup și să-l încurajeze să găsească soluții pentru a nu afecta grupul respectiv.

Oferiți copilului ocazii în care să-și exerseze empatia

De ce? Copiii deprind mai ușor empatia și grija față de ceilalți exersându-le constant, spune psihologul Richard Weissbourd.

Cum? Această calitate se deprinde la fel ca abilitatea de a cânta la un instrument. Repetițiile zilnice – indiferent că este vorba despre a ajuta un coleg la teme sau a avea o îndatorire la școală – vor ajuta copiii să fie mai atenți la nevoile celor din jur și să se implice în comunitate.

Nu oferiți copilului recompense ori de câte ori ajută la strângerea mesei. El trebuie să știe că are câteva responsabilități în casă. Răsplătiți-l numai când face gesturi cu adevărat remarcabile. Comentați cu copiii gesturile frumoase, caritabile pe care le vedeți la televizor și discutați despre actele de nedreptate la care asistați.

Extindeți preocupările copilului

De ce? Copiilor le pasă, de regulă, de numai câteva persoane din familie sau de câțiva prieteni. O provocare pentru părinți este să le atragă atenția celor mici asupra oamenilor din afara acestui cerc restrâns, cum ar fi colegul nou de clasă, cineva care locuiește la distanță sau o persoană care nu vorbește aceeași limbă ca el.

Cum? Copii trebuie să înțeleagă dintr-o perspectivă mai largă oamenii cu care interacționează zilnic, inclusiv pe cei vulnerabili. Ei trebuie să vadă că deciziile lor afectează comunitatea din care fac parte, dar trebuie să devină preocupați și de oamenii din afara comunității lor sau dintr-o altă cultură.

Aveți grijă ca cel mic să fie prietenos și recunoscător cu toți oamenii din viața lor, inclusiv cu șoferul de autobuz sau cu chelnerul. Încurajați copilul să-i pese de oamenii vulnerabili. Folosiți-vă de o poveste din ziare sau de la televizor pentru a vă face copilul să se gândească la copiii mai puțin norocoși din altă țară.

Fiți mentori pentru copil

De ce? Copiii învață valorile morale privind la adulții pe care-i respectă. De asemenea, ei învață aceste valori analizând dileme etice împreună cu părinții, cum ar fi: „Ar trebui să-mi invit noul vecin la ziua mea în condițiile în care prietena mea cea mai bună nu îl place?“.

Cum? A fi un model pentru copii înseamnă că trebuie să exersați și dvs. compasiunea. Nu trebuie să fiți perfect în permanență, este chiar recomandat să vă recunoașteți greșelile și neajunsurile în fața copilului. Trebuie, de asemenea, să învățați să ascultați și perspectiva acestuia.

Puteți face muncă voluntară cel puțin o dată pe lună și va fi ideal dacă implicați în același timp copilul în această activitate.

Învățați copilul să-și controleze emoțiile negative

De ce? Adesea, preocuparea pentru ceilalți este umbrită de sentimente negative precum furia, rușinea sau invidia.

Cum? Trebuie să-i învățai pe cei mici că aceste emoții sunt normale, dar modul în care le gestionează nu este tocmai în regulă. Copiii au nevoie de ajutorul nostru pentru a putea gestiona aceste emoții într-o manieră constructivă.

Iată o metodă simplă de a vă ajuta copilul să se calmeze: rugați-l să se oprească din ce face sau spune, să inspire profund pe nas și să expire pe gură până numără la cinci. Exersați această metodă când copilul este calm, iar dacă se enervează, amintiți-i tehnica și puneți-o în practică împreună. După o vreme, va începe să o facă singur exercițiul de respirație și va fi capabil să-și exprime sentimentele într-o manieră potrivită.

Sursa: uti24.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md