Învață și, totodată, sunt salarizați. Peste 1100 de elevi au ales să-și facă studiile în cadrul sistemului dual

elevi-pestisani

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în acest an, peste 1100 de elevi din 25 de instituții de învățământ profesional tehnic din țară au ales să-și facă studiile în cadrul sistemului dual. Circa 70 de companii private și instituții de stat au oferit locuri pentru instruirea acestora, informează MOLDPRES.

În cadrul acestui sistem educațional, elevii dedică 70% din ore instruirii practice la întreprindere și 30% – instruirii teoretice la școala profesională. Pe lângă bursa de studii, elevii primesc și un salariu ce constituie 2/3 din cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real.

La finalul studiilor, care durează cel mult doi ani, elevul primește din partea companiei o confirmare că este specialist certificat cu experiență.

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în anul de studii 2017-2018, în perioada pilotării acestui tip de învățământ, circa 50 de companii au încheiat contracte de ucenicie cu circa 600 de elevi, numărul acestora fiind de doar 100 în anul de studii 2016-2017.

Învățământul dual este implementat pe întreg teritoriul țării, începând cu acest an de studii și prevede că instituțiile de învățământ profesional tehnic, școli, colegii și centre de excelență, în baza unui acord comun cu agenții economici, pot iniția procedura de formare profesională prin sistem dual. Reforma în domeniu este desfășurată cu susținerea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente