Igor Dodon, mai moderat ca niciodată: Voi analiza candidaturile propuse. Nu voi bloca activitatea unor instituții fără un motiv justificat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon va semna azi demisia miniștrilor actuali Svetlana Cebotari și Liviu Volconovici, apoi va analiza noile candidaturi propuse și „urmează să mă expun zilele următoare asupra lor”. Deocamdată însă, șeful statului spune că este „surprins de propunerile guvernării și apar un șir de întrebări față de competența, calitatea profesională și echilibrul politic al acestor candidaturi”.

Președintele țării a scris pe pagina sa de Facebook că premierul Pavel Filip i-a comunicat de ieri că vrea sa facă „remanieri în ministere” și l-a informat despre „mai multe candidaturi”. „I-am spus, la rândul meu, că putem discuta asemenea remanieri doar dacă se vor propune persoane alese pe criterii profesionale, nu politice”, a scris Dodon în mesajul său.

Totodată, șeful statului și-a mai moderat poziționarea de altădată, menționând că, deși „toată guvernarea trebuie schimbată și nu mai e mult până acest lucru se va întâmpla, după alegerile parlamentare”, „până atunci, Executivul, așa cum este el, trebuie să funcționeze”.

Vedeți și: Igor Dodon ar putea semna decretele de numire a noilor miniștri Silvia Radu și Nicolae Ciubuc fără a fi nevoie de „suspendarea temporară” a președintelui

„Ca șef al statului am o abordare instituțională în relația cu Guvernul prin care, așa cum am mai spus, nu voi bloca activitatea unor instituții fără un motiv justificat. Am refuzat până acum propunerile de numire a unor miniștri, fiindcă am avut motive întemeiate să o fac. În alte situații, propunerile făcute de Prim-Ministru au fost persoane pe care nu aveam motive să le resping”, a scris Dodon în mesajul său.

Amintim că anterior, Igor Dodon era mult mai tranșant în poziționarea sa, declarând că nu va numi niciun ministru din partea majorității parlamentare, fapt pentru care a fost „suspendat temporar” printr-o decizie a Curții Constituționale. Astfel, ministrul Apărării, Eugen Sturza, a fost numit în funcție de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a preluat „temporar” șefia statului.

Ulterior însă Igor Dodon a renunțat la „principiile” sale, numind-o în funcție pe ministra Justiției, Victoria Iftodi, pe care a descris-o ca fiind un bun profesionist.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...