03:23:47 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Părinții copiilor care învață la liceele „Orizont”, petiție către demnitari prin care solicită anchetarea celor care se fac vinovați de extrădarea ilegală a profesorilor în Turcia: Unul dintre ei, supus torturii, ar avea cotul rupt

Social 18.09.2018 13:20 Vizualizări4080 Autor: Ziarul National
VIDEO // Părinții copiilor care învață la liceele „Orizont”, petiție către demnitari prin care solicită anchetarea celor care se fac vinovați de extrădarea ilegală a profesorilor în Turcia: Unul dintre ei, supus torturii, ar avea cotul rupt


Comitetul părintesc de la rețeaua de licee „Orizont” din R. Moldova a trimis o petiție spicherului Andrian Candu, premierului Pavel Filip, șefului de la Serviciul de Informații și Securitate, Vasile Botnari, și avocatului poporului prin intermediul căreia cer demararea unei anchete pentru stabilirea funcționarilor care se fac vinovați de încălcarea drepturilor celor șapte persoane de etnie turcă, extrădate pe 6 septembrie curent în Turcia, la solicitarea regimului Erdogan.

În petiția citită astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, sunt enumerate mai multe încălcări comise în raport cu cetățenii turci, printre care reținerea lor fără a li se spune motivul, fără a li se comunica faptul că au fost declarați indezirabili pe teritoriul R. Moldova, fără a li se oferi dreptul de a se întâlni cu avocații și de a alege țara în care să fie extrădați sau a ataca în judecată decizia prin care le-au fost respinse cererile de azil politic, transportarea acestora în Turcia fără acte etc.

Oleg Matvei, unul dintre părinții ai cărui doi copii învață la acest liceu, iar al treilea a absolvit aceeași instituție de învățământ, a remarcat faptul că operațiunea „violentă” de extrădare a profesorilor turci s-a desfășurat cu încălcarea procedurilor, a drepturilor și libertăților acestor cetățeni și fără prezentarea unor acte oficiale. Același părinte i-a cerut președintelui Igor Dodon să nu compare acest caz cu situația diplomaților ruși, cărora li s-au oferit 24 de ore pentru a pleca din R. Moldova.

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuță, ai cărui copii au studiat la „Orizont” și de studiile cărora se declară mulțumit, a adăugat că felul în care s-a procedat cu profesorii turci demontrează că „am alunecat într-un stat autoritar, unde prețul vieții omului este zero”. „Dacă ieși din casă, nu ești sigur că mai revii”, a spus el, afirmând că instituțiile de drept, în loc să protejeze cetățenii, s-au transformat în „poliție politică”.

Marinuță a mai spus că unul dintre copiii săi este peste hotare, al doilea - pregătit să plece, iar acest lucru ar demonstra că programele inițiate de guvernare, cum ar fi „Prima Casă” sau „Drumuri bune pentru Moldova”, nu ar mai avea niciun sens, fiindcă republica, transformată în „stat polițienesc”, rămâne fără oameni.

„Nu știm ce va fi cu cei șapte și sperăm să nu li se întâmple la fel și celorlalți profesori turci rămași în Moldova. Se vede că în această reținere minciuna este pusă în capul mesei. Până acum, doar Mongolia și Kosovo au răspuns și au deportat cetățeni turci. Kosovo, chiar dacă nu este recunoscut, i-a demis pe ministrul de Interne și pe cel al serviciilor speciale după această operațiune. La noi, însă, guvernarea încearcă să acopere ilegalitățile organelor speciale”, a declarat Marinuță. Potrivit fostului ministru, dacă există dosare deja de 20 de ani, așa cum a spus Andrian Candu, acești cetățeni trebuiau judecați în R. Moldova, nu extrădați în Turcia.

Galina Tüfekçi, profesoară de limbă rusă și soția directorul Liceului „Orizont” de la Comrat, susține că cei șapte profesori expulzați sunt acum în diferite închsori din Turcia, fiind repartizați după regiunile în care s-au născut. Doamna spune că nimeni nu l-a văzut încă pe soțul ei, întâlnirea cu avocatul urmând să aibă loc abia mâine. Între timp, rudele acestuia din Turcia i-au trimis haine la închisoare și cărți. Deocamdată, rudele nu știu ce i se incriminează bărbatului care a trăit ultimii 25 de ani în R. Moldova, iar în Turcia a fost doar în vizită, o dată pe an, timp de o săptămână-două.


„Am sentimente amestecate vizavi de R. Moldova. Pe de o parte, mi-a răpit soțul, tatăl copiilor mei, care mă întreabă când va veni acasă. Ei sunt cetățeni ai R. Moldova, ca și mine”, a declarat profesoara.

Aceasta a dezvăluit că una dintre soțiile care s-au pomenit în aceeași situație - capul familiei a fost deportat în Turcia, i-a spus că bărbatul ar avea un cot rupt: „Să spunem că ei sunt neatinși, nu putem”.

Amintim că șate angajați ai rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova au fost reținuți în dimineața zilei de 6 septembrie curent fie de acasă, fie de pe drum sau chiar din fața elevilor, iar timp de aproape două zile nimeni nu a știut nimic de ei. Ulterior s-a aflat că, la câteva ore de la reținere, aceștia au fost transportați cu o cursă specială de avion în Turcia, deși nu aveau la ei actele de identitate. SIS-ul moldovenesc afirmă că aceștia prezentau pericol la adresa securității naționale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md