(video) ONG-urile de media condamnă atitudinea diferențiată de către PDM în raport cu jurnaliștii „neprietenoși” partidului

dsds

Ieri, în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari, jurnalista a declarat că PDM nu va mai permite jurnaliștilor postului TV8 să participe la conferințele/briefingurile săptămânale ale Partidului Democrat. Această „sancțiune” a fost aplicată din motivul că TV8 manipulează, dar și din cauza politicii redacționale a postului de televiziune.

În acest context, Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu îngrădirea accesului jurnaliștilor de la TV8 la ședința Consiliului Politic Naţional al Partidului Democrat din Moldova, vineri, 14 septembrie, pe motiv că politica editorială a postului nu ar conveni conducerii PDM. Potrivit unei informații, reporterului TV 8 nu i s-a permis să intre la acest eveniment din cauza politicii sale editoriale.

Precizăm că în cadrul ședinței s-a discutat despre situația actuală din țară și acțiunile PDM în perioada următoare, iar jurnaliști de la alte instituții de presă au avut acces liber în sală.

Condamnăm practicile admiterii selective a jurnaliștilor la evenimentele de interes public și le calificăm drept inacceptabile pentru orice formațiune politică, dar în special pentru un partid care se află la guvernare și se declară adept al valorilor democratice.

Cerem ca partidele politice să trateze reprezentanții mass-media în conformitate cu aceleași standarde, fără a-i diviza în „ai noștri” și „ai voștri”, în comozi și incomozi. În definitiv, legislația garantează tuturor reprezentanților mass-media, în mod egal, dreptul să participe la evenimente și manifestații publice, să obțină și să difuzeze informații, să facă imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze.

Reamintim, totodată, că articolul 180 prim din Codul penal al Republicii Moldova stipulează că împiedicarea în mod intenționat a activității jurnalistului este o faptă pasibilă de răspundere penală, se arată în declarația emisă de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Semnatarii acestui document sunt următoarele companii media.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
RISE Moldova

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente