Cine este primul turist care va zbura în jurul Lunii

SpaceX a anunţat cui a vândut primul bilet pentru o călătorie privată în jurul Lunii, în 2023. Pasagerul spaţial va fi un miliardar japonez, Yusaku Maezawa, fondator al unui site de modă şi pasionat colecţionar de artă.

Acesta a spus că va invita şase sau opt artişti din întreaga lume să-l însoţească. Le va cere în schimb să creeze ceva, la întoarcerea pe Terra. Omul de afaceri a spus că a plătit deja toate locurile de la bordul rachetei pe care o va construi SpaceX.

Anunţul a fost făcut luni de fondatorul companiei SpaceX, Elon Musk, la sediul general al acestei firme private, aflat în Hawthorne, o suburbie a oraşului Los Angeles, amenajat într-o uzină uriaşă, care produce sau recondiţionează o rachetă spaţială la fiecare 14 zile.

„În 2023, voi invita între şase şi opt artişti din lumea întreagă să mă însoţească în această misiune spre Lună”, a declarat Yusaku Maezawa, în vârstă de 42 de ani, care a urcat pe scenă afişând un zâmbet larg, între două rachete uriaşe din gama Falcon 9. “Ei vor trebui să creeze ceva la întoarcerea pe Terra”, a adăugat magnatul nipon.

Însă cine sunt ei? Miliardarul japonez a spus că îi va contacta mai întâi pe artiştii care îi plac.

„Eu am ales să plec în jurul Lunii!”, a repetat el de câteva ori, vorbind despre visul lui de-o viaţă.

Aceşti privilegiaţi vor deveni primii oameni care vor face înconjurul Lunii după încheierea programului spaţial Apollo, în 1972. Doar 24 de americani, bărbaţi caucazieni, au făcut acest lucru, iar 12 dintre ei au păşit pe suprafaţa Lunii.

Yusaku Maezawa a spus că a plătit toate locurile disponibile la bordul viitoarei rachete BFR (Big Falcon Rocket), concepută pentru a fi suficient de mare pentru a transporta în spaţiu până la 100 de persoane. SpaceX construieşte în această perioadă racheta BFR la uzina sa din Los Angeles.

Preţul acestui voiaj spaţial rămâne însă un secret.

Sursa: Digi24

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.